Home » News » 4 grunner til å kjøpe amerikanske aksjer til tross for usikkerhet

4 grunner til å kjøpe amerikanske aksjer til tross for usikkerhet

Amerikanske aksjer forblir bud til tross for mange grunner til å være bekymret.  Så hvorfor synker ikke aksjene kraftig?

Amerikanske aksjer spratt kraftig fra laveste nivå i 2022 og har slettet mesteparten av tapene. I går var S&P 500-tapene bare -5,6 % for året, Nasdaq 100-indeksen var ned -10,6 % YTD, og Russell 2000 -7,4 %.

Så hva holder aksjer oppe? Her er fire grunner til at investorer fortsetter å kjøpe aksjer:

  • Styrerealrentene er rekordlave
  • Inflasjonsraten stiger mye raskere enn Fed-økningene
  • QT er annerledes denne gangen
  • Denne syklusen er også annerledes

Inflasjonen stiger mye raskere enn Fed strammer inn

Federal Reserve leverte en renteøkning på 25 bp, men inflasjonen går i et høyere tempo. I februar nådde den årlige inflasjonen 7,9 %, det høyeste nivået på mer enn fire tiår.

I dette tempoet ser vi en mye høyere økning i inflasjonsraten enn renteøkningen levert av Fed. Derfor bør nok et løft i aktivaprisene støtte aksjenes rally ytterligere.

Kvantitativ innstramming er annerledes denne gangen

Aksjer er kjent for å stige under kvantitative lettelser når balansen utvides. Nå har Fed kunngjort slutten på kvantitative lettelser, og den vil begynne å redusere størrelsen på balansen – også kalt kvantitativ innstramming.

Bør vi forvente at prosessen vil skade aksjer?

Ikke nødvendigvis. Hvis statskassen tapper de pengene ved å utstede nye sedler, vil kvantitative innstramminger bli nøytralisert.

Denne syklusen er annerledes

Obligasjoner og råvarer fungerer annerledes, og det samme gjør valutamarkedet. For eksempel ble den japanske yenen, lenge kjent som en trygg valuta, solgt aggressivt etter at krigen mellom Russland og Ukraina startet.

Som sådan er det å holde et åpent sinn nøkkelen til å komme videre. En ting er klart – til tross for økende usikkerhet, er de amerikanske aksjemarkedene fortsatt sterkt.