Home » News » 5 ting å ta med seg etter gårsdagens Fed-pressekonferanse

5 ting å ta med seg etter gårsdagens Fed-pressekonferanse

Federal Reserve i USA hevet renten med 50bp og annonserte starten på kvantitativ innstramming. Så hvorfor steg aksjemarkedet?

Hovedbegivenheten i handelsuken er bak oss, da Federal Reserve i går kunngjorde at den økte fondsrenten med ytterligere 50 bp. Til manges overraskelse steg aksjene, til tross for at høyere renter burde tynge markedsstemningen.

Her er fem ting å ta med seg etter Fed-pressekonferansen:

  • Innstrammingen vil fortsette
  • Inflasjonen er alt for høy
  • Fed holder øye med den internasjonale utviklingen
  • Kvantitative innstramminger starter i juni
  • 75bp renteøkninger er ikke på bordet

Pengepolitikken skal fortsette å strammes inn

Ifølge Fed har innstramningen nettopp startet. Under pressekonferansen bekreftet Jerome Powell, Feds styreleder, at det er planlagt renteøkninger på 50 bps i juni og juli, og kanskje til og med september.

Inflasjonen er mye høyere enn Fed ønsker at den skal være

Hovedårsaken til Feds innstramming er inflasjonen. Den nådde nivåer som ikke er sett de siste 40 årene og blir ikke lenger sett på som forbigående av Fed.

Som sådan er Feds jobb å gjenopprette prisstabilitet, og den eneste måten å gjøre det på er å heve rentene så raskt som mulig.

Den internasjonale utviklingen betyr noe for Fed

Fed er trygg på sin evne til å forankre inflasjonsforventningene, men sa at internasjonal utvikling spiller en viktig rolle. Russland-Ukraina-konflikten bidrar til forstyrrelser i forsyningskjeden, og bidrar dermed til høyere priser.

Fed begynner å selge obligasjoner

Dette var kanskje grunnen til at aksjene steg. Fed kunngjorde at de ville begynne å selge obligasjoner i juni i et forsøk på å redusere størrelsen på balansen, et trekk som ble sett på som å fremheve innstrammingen.

Innen september forventes balansen å krympe med 95 milliarder dollar per måned. Markedet så på det sakte tempoet i salget frem til september som et dueaktig resultat, og derfor steg aksjene.