Home » News » Aksjemarkedet ber praktisk talt om en resesjon

Aksjemarkedet ber praktisk talt om en resesjon

Wall Street har et alvorlig tilfelle av resesjonsfrykt.

Inflasjonen er på det høyeste i 40 år, og Federal Reserve øker renten aggressivt. Den økonomiske veksten avtar, og det samme er arbeidsmarkedet. Det dannes sprekker i boligbyggings- og boligkjøpsmarkedet ettersom boliglånsrentene har økt. Forbrukerstemningen har falt. Ikke rart at aksjer er i bjørnens territorium.

Ved siden av det langsomme, jevne dryppet av sure økonomiske data, har investorer falt i dårlig humør. CNN Business’ Fear & Greed-indeks har stått fast i “Fear”-territoriet i flere måneder. Men forventningen om smerte er ofte verre enn virkeligheten, og aksjemarkedet håper at noen bare vil rive av Band-Aid og allerede erklære en resesjon.

Jo lenger vi snakker om en resesjon, desto mer sannsynlig er det at økonomien vil fortsette å virke, sa Riholtz Wealth-sjef Josh Brown. Resesjonsfrykt fører i seg selv til mer tilbaketrekking. Forbruker- og investorpsykologi påvirker økonomien, og vi kan “tale oss inn i en resesjon,” skrev han i et notat.

“Hvis nok folk tror det er på tide å tøyle forbruket deres – og deretter handle på den troen – blir det en selvoppfyllende profeti,” sa Brown.

Nedgangstider er uunngåelige, de er en del av enhver forretningssyklus. Nedgangstider vil skje, og ingen mengde forutsigelser og prognostisering kan forhindre dem.

Det er derfor noen Wall Street-analytikere håper at National Bureau of Economic Research offisielt vil fastslå at vi er i en lavkonjunktur og tillate markeder å bryte den fryktede syklusen.

“Jo raskere vi får lavkonjunktur, jo bedre,” sa Kevin Gordon, senior investeringsanalysesjef i Charles Schwab.

Selv om det kan virke kontraintuitivt, vil det å trekke frem resesjonens startdato til slutt være positivt for investorer, sa Gordon. Det er fordi en resesjon vil bety at vendepunktet for aksjer er nærmere enn lenger unna, og at bunnen er nærmere enn vi tror.

Deretter kan investorer gå videre til neste syklus: å lete etter håp. Økonomer sammenligner det med å finne grønne skudd etter en skogbrann.

“Selv om det kan virke økonomisk bullish å anta at resesjonen starter en gang i 2023, er det faktisk bearish i markedet, spesielt hvis du er av den tro at markedet fortsatt må prise inn mer nedside for inntjening,” sa Gordon.

En resesjon i 2023 kan gi oss ytterligere et halvt år med bearish markeder, og skade økonomien ytterligere. Men en tidligere resesjonsbeslutning betyr en tidligere utvinning. Det betyr en raskere tilbakevending til risikovilje og økning i bedriftens fortjeneste. Wall Streets bedriftsfortjeneste har aldri vokst totalt da økonomien beveget seg mot resesjon.

Viktigst, det ville bety at inflasjonspresset ville avta raskere og at Fed ville være i stand til å avslutte sin innstrammingspolitikk raskere, minimere økonomisk skade og øke investeringsmulighetene.

Problemet er at NBER er notorisk treg til å kunngjøre når vi er i en lavkonjunktur. Den kunngjorde ikke før i juni 2020 at den pandemi-induserte resesjonen hadde begynt i februar – og det var raskere enn vanlig.

Så, dessverre for Wall Street-investorer som leter etter litt lettelse, vil resesjonsdebatten nesten helt sikkert fortsette i flere måneder.

Bank of America-analytikere spår i mellomtiden en “mild resesjon” vil begynne i år i USA og vil avta innen 2023.

Resesjon er aldri en god ting, men en kort og grunn resesjon nå er bedre enn en stor og truende trussel i det fjerne.