Home » News » Aksjer går mot rekordhøyder i inflasjonstunge uke.

Aksjer går mot rekordhøyder i inflasjonstunge uke.

News Team

Globale aksjer nærmet seg rekordhøyder på mandag, i en uke der inflasjonstallene kunne gjøre eller bryte forventningene til tidligere amerikanske rentekutt, mens kinesiske aktivitetsdata vil teste optimisme om en vedvarende bedring i verdens nr. 2 økonomi.

Mens amerikanske inflasjonsdata vil stå sentralt, kan rapporter om kinesisk detaljsalg og industriproduksjon også ha stor innvirkning på investorsentimentet.

Kinesiske myndigheter er også satt til å selge 1 billion yuan ($140 milliarder) i obligasjoner med lengre datering for å finansiere stimulansutgifter hjemme.

Det forbedrede sentimentet har bidratt til å løfte kinesiske blue chips til sju måneders høyde, og de positive vibbene ble overført til Europa, hvor STOXX 600 holdt seg nær rekordhøye og amerikanske aksjefutures steg 0,1 %.

“Amerikanske aksjehandlere, sammen med obligasjons-, gull- og dollarhandlere (vel, alle virkelig), vil prøve å starte uken med å massere eksponeringer foran amerikanske PPI, og KPI og detaljsalg,” sa Pepperstone-strateg Chris Weston.

MSCI All-World-indeksen økte mandag og er nå mindre enn 0,5 % unna mars rekordhøye.

Globalt avhenger nå mye av om den amerikanske inflasjonsrapporten for april vil vise en moderering etter tre måneder med oppsideoverraskelser. Medianprognoser er at kjernekonsumprisene vil stige 0,3 % i måneden, sammenlignet med 0,4 % i mars, noe som trekker den årlige raten ned til 3,6 %.

Så avgjørende er dataene at avrunding til andre desimal kan utgjøre hele forskjellen.

“Vår uavrundede kjerne-KPI-prognose på 0,27 % m/m antyder større risiko for en dueoverraskelse til en avrundet økning på 0,2 %,” bemerket analytikere ved TD Securities.

Et lavt tall vil sannsynligvis øke spill som Federal Reserve kan lette så snart som i juli, som for øyeblikket er priset til bare en 25% sjanse. På samme måte kan en høy inflasjon presse et rentekutt ut i september og utfordre prisingen for 42 basispunkter med lettelser i år.

Det kommer også tall på amerikanske produsentpriser, detaljsalg og arbeidsløshetskrav, sammen med endelige rapporter om europeisk inflasjon som bør forsterke forventningene til en rentekutt fra den europeiske sentralbanken i juni.

Det er en rekke Fed-foredragsholdere denne uken for å oppdatere markedene om deres tanker, inkludert Fed-leder Jerome Powell, som dukker opp sammen med sjefen for den nederlandske sentralbanken på tirsdag.

Øk oss inntekter

Med 80 % av S&P 500 som har rapportert resultater, er selskapene på vei til å ha økt inntjening med 7,8 %, godt foran aprilforventningen på 5,1 %.

Når Nvidia (NVDA) rapporterer 22. mai, er kvartalsresultater fra såkalte Magnificent Seven-firmaer på vei til å hoppe 49 %, ifølge LSEG-data.

Selskaper som rapporterer denne uken inkluderer Walmart, Home Depot og Cisco.

Globale aksjeindekser har også spratt til rekordhøye nivåer de siste ukene, selv når markedene skalerer ned noen av sine mer aggressive innsatser for rentekutt i år.

“En enkel tolkning av finansmarkedsutviklingen er at det er mer underliggende styrke i den globale økonomien enn det som var forventet, og høyere renter reflekterer snarere enn å hindre global vekst,” sier Bruce Kasman, leder for økonomisk forskning i JPMorgan.

“Vi lener oss i denne retningen ettersom våre 2024-vekst- og styringsrenteprognoser begge beveger seg høyere.”

Den relative meravkastningen til den amerikanske økonomien fortsetter å underbygge dollaren, mens bare trusselen om japansk intervensjon stopper den fra å teste 160 yen-barrieren på nytt.

Bank of Japan sendte mandag et haukisk signal til markedene ved å kutte mengden japanske statsobligasjoner den tilbød seg å kjøpe i en vanlig operasjon, og presset rentene opp.

Dollaren holdt på 155,87 yen på mandag, mens euroen var flat på 1,0777 dollar etter å ha møtt motstand rundt 1,0791 dollar forrige uke.

Gull falt med 0,5 % til 2 347 dollar per unse, etter å ha økt 2,5 % forrige uke på etterspørsel fra momentumfond og snakk om pågående kjøp fra Kina.

Oljeprisen holdt seg stort sett stabil, med Brent-oljefutures opp 0,1 % til 82,87 dollar per fat, mens amerikansk råolje steg 0,13 % til 78,36 dollar.

($1 = 7,2339 kinesiske yuan)

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-grind-towards-record-highs-in-inflation-heavy-week/