HomeNewsAksjer øye 3 % ukentlig tap, dollar skyhøye før amerikanske jobbdata

Aksjer øye 3 % ukentlig tap, dollar skyhøye før amerikanske jobbdata

News Team

Verdensaksjer var på vei mot et tap på 3 % i uken, mens dollaren nådde 24-års høyder mot yenen for en annen dag på fredag i forkant av viktige amerikanske jobbdata, da investorer forbereder seg på aggressive renteøkninger fra Federal Reserve.

Nye nedstengninger i Kina gir også næring til bekymring for global vekst, mens høye energikostnader som følge av krigen i Ukraina tynger europeiske markeder.

«Markedet er laserfokusert på hvor aggressiv Fed kommer til å være med sin vandringssyklus,» sa Giles Coghlan, sjefsvalutaanalytiker i HYCM, og påpekte at forventningene om høyere renter har styrket seg siden en tale forrige uke av Fed-leder Jerome. Powell på sentralbankkonferansen i Jackson Hole.

Markedene er bekymret for «nedgang i Kina, resesjon i eurosonen og en haukisk Fed», la han til.

MSCI verdensaksjeindeksen (.MIWD00000PUS) holdt seg over 6-ukers laveste nivå i forrige økt, men var på vei mot sin tredje uke med tap på rad.

Amerikanske S&P-futures var flate etter at S&P 500-indeksen (.SPX) steg 0,3 % torsdag.

Lønnstall i august utenom jordbruket i USA som skal forfalle kl. 1230 GMT på fredag, forventes å vise at 300 000 jobber ble lagt til forrige måned, mens arbeidsledigheten holdt seg på 3,5 %.

Sterke data er sett som styrker Feds evne til å heve rentene for å dempe inflasjonen uten å presse veksten.

Futuremarkedene har priset inn så mye som en 75 % sjanse for at Fed vil øke med 75 basispunkter på sitt politiske møte i september, sammenlignet med en sannsynlighet på 69 % for en dag siden.

Europeiske aksjer (.STOXX) trakk seg også tilbake fra torsdagens 6-ukers laveste nivå, og steg 0,5 %, mens britiske FTSE (.FTSE) steg 0,4 %.

I Europa er frykten for en resesjon på vei oppover, med en undersøkelse som torsdag viste at produksjonsaktiviteten over hele eurosonen falt igjen forrige måned, ettersom forbrukere føler klem fra en stadig dypere levekostnadskrise kuttet utgiftene.

Den amerikanske dollaren nådde 24-års høyder mot den lavrentende yenen før den trimmet oppgangen til jevne på 140,28.

Dollarindeksen, som måler ytelsen mot en kurv med seks valutaer, falt 0,24 % etter å ha nådd et 20-års høydepunkt i forrige økt.

Euroen steg 0,4 % til 0,9985 dollar.

I obligasjonsmarkedene falt renten på toårige referanser 2 basispunkter til 3,5006 %, mens avkastningen på 10-årige obligasjoner falt 1 bp til 3,2537 %.

Tyske 10-årige obligasjonsrenter steg 1,5 bps til 1,579 %.

MSCIs bredeste indeks av Asia-Pacific-aksjer utenfor Japan (.MIAPJ0000PUS) falt 0,5 %, på vei mot den verste ukentlige ytelsen siden midten av juni med et fall på 3,6 %, ettersom økende forventninger om aggressive globale renteøkninger rammer risikable aktiva.

Japanske Nikkei (.N225) falt 0,1 %, kinesiske blue chips (.CSI300) falt 0,5 %, Hong Kongs Hang Seng-indeks (.HSI) falt 0,9 % og Sør-Korea (.KS11) falt 0,3 %.

Den sørvestlige kinesiske metropolen Chengdu kunngjorde torsdag en nedstengning av sine 21,2 millioner innbyggere, mens teknologiknutepunktet i Shenzhen også rullet ut nye regler for sosial distansering etter hvert som flere kinesiske byer prøvde å kjempe mot tilbakevendende COVID-19-utbrudd.

Analytikere ved Nomura sa at det som blir mer bekymringsfullt er at covid-19-hotspots i Kina flytter seg bort fra avsidesliggende regioner og byer til provinser som betyr mye mer for Kinas nasjonale økonomi.

«Vi opprettholder synet om at Kina vil beholde sin null-COVID-politikk frem til mars 2023, når (leder)omstillingen er fullført, men vi forventer nå et lavere tempo for lettelser av null-COVID-politikken etter mars 2023,» sa Nomura.

Oljeprisene falt 3 % i løpet av natten før de kom seg noe tilbake på fredag, men var på vei til å poste kraftige ukentlige tap på grunn av frykt for at covid-19-demping i Kina og svak global vekst vil ramme etterspørselen.

Brent-oljefutures steg 2 % til $94,15 per fat, mens US West Texas Intermediate (WTI)-oljefutures steg med 1,75% til $88,34 per fat.

Spotgull steg 0,35 % til $1701 per unse.