HomeNewsAmerikanske aksjer faller på grunn av trussel om rentestigning

Amerikanske aksjer faller på grunn av trussel om rentestigning

News Team

Aksjemarkedene i USA stengte lavere mandag på grunn av bekymring for at landets sentralbank vil presse videre med ytterligere renteøkninger.

Jerome Powell, styreformann i Federal Reserve, sa at økningene vil fortsette i et forsøk på å dempe frekvensen av stigende priser.

Dow Jones Industrial Average, den teknologitunge Nasdaq-indeksen og S&P 500-indeksene lukket alle lavere.

Inflasjonen i USA er på fire tiår høy, og den amerikanske økonomien har krympet i to kvartaler på rad.

Denne milepælen i mange land vil bli ansett som en økonomisk lavkonjunktur, men den er ikke klassifisert som sådan i USA, som bruker tilleggsdata for å ringe.

Mandagens fall forlenget kraftige tap på fredag da Powell fortalte en samling sentralbankfolk ved Jackson Hole Economic Symposium i Wyoming at den amerikanske sentralbanken ville handle «kraftig» for å kontrollere inflasjonen, selv om det ville føre til «litt smerte» for husholdninger og bedrifter.

Han sa: «Å gjenopprette prisstabilitet vil ta litt tid og krever å bruke verktøyene våre kraftig for å bringe etterspørsel og tilbud i bedre balanse.»

«Mens høyere renter, lavere vekst og mykere arbeidsmarkedsforhold vil få ned inflasjonen, vil de også føre til noe smerte for husholdninger og bedrifter. Dette er de uheldige kostnadene ved å redusere inflasjonen. Men en unnlatelse av å gjenopprette prisstabilitet vil bety langt større smerte.»

Mandag stengte Dow Jones 0,57 % lavere, mens S&P 500 var ned 0,67 %, og Nasdaq ned med 1,02 %.

Fallet følger et kraftig fall på Wall Street fredag, med alle tre referanseindeksene mer enn 3 % lavere. Nasdaq registrerte sin dårligste daglige ytelse siden juni.

Teknologiaksjene Apple Inc (NASDAQ: AAPL), Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) og Tesla Inc (NASDAQ: TSLA) var alle ned mellom 1,07 % og 1,37 % ved børsslutt mandag.

Investorer er bekymret for at dersom den økonomiske veksten halter, vil høyere renter øke sannsynligheten for en resesjon.

«Investorer kommer til enighet med ideen om at Fed er seriøs med å dempe inflasjonen,» sa Rod von Lipsey, administrerende direktør i UBS Private Wealth Management.

Sentralbanken har hevet renten de siste månedene som svar på prisspiral. Høyere renter gjør lån dyrere for enkeltpersoner og bedrifter, noe som kan bremse økonomisk vekst og inflasjon.

Federal Reserve hevet styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, med målet om et område på 2,25 % til 2,5 %, i juli. I mars var Federal Reserves styringsrente nesten null.