Asiatiske aksjer stuper etter en utslettelse på Wall Street mens Big Tech skrenser
Asiatiske aksjer falt i handelen torsdag morgen, og Tokyos referanseindeks tapte mer enn 1000 poeng på et tidspunkt, da pessimismen satte inn over et nesedykk på Wall Street.
Amerikanske aksjeindekser led sine verste tap siden 2022 etter at profittrapporter fra Tesla og Alphabet bidro til å suge momentum fra Wall Streets vanvidd rundt kunstig intelligens-teknologi.
I Asia tapte Japans benchmark Nikkei 225 2,7 % i tidlig handel til 38 118,49. Australias S&P/ASX 200 falt 1,1 % til 7 876,60. Sør-Koreas Kospi falt 1,9 % til 2 705,41. Hong Kongs Hang Seng falt 1,2 % til 17 101,45, mens Shanghai Composite falt 0,8 % til 2 879,78.
Blant regionens teknologiaksjer falt Samsung Electronics 2 %, mens Nintendo falt nesten 2 %. Tokyo Electron falt nesten 5 %.
Resultatforventningene er høye for amerikanske selskaper stort sett, men spesielt for den lille gruppen aksjer kjent som “Magnificent Seven.” Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia og Tesla må fortsette å levere kraftig vekst etter å ha vært ansvarlig for mesteparten av S&P 500s rekorder i år.
«Den negative følelsen ble forsterket av skuffende inntjening fra Google og Tesla, foran andre nøkkelrapporter fra «Magnificent Seven» i de kommende ukene. Teknologisektoren kan være under hardt press i Asia i dag,” sa Anderson Alves hos ActivTrades.
Den nylig styrkende yenen, som har kommet seg etter å ha handlet over 160 japanske yen til dollar tidligere denne måneden, fungerer også negativt for noen japanske selskaper, dominert av eksportører.
I valutahandel gikk den amerikanske dollaren ned til 152,80 yen fra 153,89 yen. Euroen kostet $1,0844, lite endret fra $1,0841.
På Wall Street falt S&P 500 2,3 % for sitt femte fall de siste seks dagene, og lukket på 5.427,13. Dow Jones Industrial Average falt 1,2 % til 39 853,87, og Nasdaq-kompositten falt 3,6 % til 17 342,41.
Resultatrapportene fra Tesla og Alphabet var ikke katastrofer, men de reiste spørsmål blant investorer om hvilke andre markedstungvekteres vårresultater som kunne falle under forventningene, sa Sam Stovall, investeringsstrateg i CFRA.
«Hvor mange skuffelser er det sannsynlig at vi vil se? Kanskje la oss selge først og stille spørsmål senere.»
Tesla var en av de tyngste vektene på markedet og falt 12,3 % etter å ha rapportert et 45 % fall i overskuddet for våren, og inntjeningen falt under analytikernes prognoser.
Tesla har blitt et av Wall Streets mest verdifulle selskaper, ikke bare på grunn av sine elektriske kjøretøy, men også på grunn av sine AI-initiativer, for eksempel en robotaxi. Det er en tøff virksomhet å tildele en verdi til, ifølge UBS-analytikere ledet av Joseph Spak, og “utfordringen er at tidsrammen og sannsynligheten for suksess ikke er klar.”
Hos Alphabet kan i mellomtiden også investorenes tålmodighet med selskapets store AI-investeringer bli tynnere.
Alphabet falt 5 % selv om det leverte bedre resultat og inntekter for siste kvartal enn forventet. Analytikere pekte på noen lommer med svakheter, inkludert svakere vekst i annonseinntekter for YouTube enn forventet.
Den største utfordringen for Alphabet kan ganske enkelt ha vært hvor mye aksjen allerede har steget, nesten 50 % i løpet av 12 måneder frem til tirsdag, på forventninger om kontinuerlig vekst.
Russell 2000-indeksen for mindre aksjer hadde steget minst 1 % i løpet av syv av de siste 10 dagene, men falt 2,1 % onsdag.
Mindre aksjer hadde hoppet ettersom statsrentene falt på forventninger om at inflasjonen avtar nok til at Federal Reserve begynte å senke hovedrenten i september.
Rentene på statskassen var blandet onsdag etter at foreløpige data antydet at amerikansk forretningsaktivitet er tilbake til å krympe i industrien, men fortsetter å vokse i tjenestenæringene.
De overordnede dataene antydet et “Goldilocks”-scenario, der økonomien ikke er så varm at den legger oppover press på inflasjonen, men ikke så kald at den går inn i en resesjon. Men Chris Williamson, sjeføkonom i S&P Global Market Intelligence, sa at noen potensielt angående signaler også lå under overflaten, inkludert økt usikkerhet rundt valget i november.
Renten på den 10-årige statskassen steg til 4,28 % fra 4,25 % sent tirsdag.
Problemet for Wall Street er at selv om flere aksjer skulle stige, må de gjøre det mer enn Big Tech-aksjene faller på grunn av gruppens enorme innflytelse.
Nvidia falt for eksempel 6,8 %. Det var ikke så bratt som Teslas fall, men det var fortsatt den tyngste vekten på S&P 500 fordi dens totale markedsverdi overgår Teslas. Et trekk på 1 % for Nvidia gir mer kraft på indeksen enn et trekk på 1 % for andre selskap enn Microsoft eller Apple.
I energihandel tapte benchmark amerikansk råolje 36 cent til 77,23 dollar per fat. Brent-olje, den internasjonale standarden, falt 37 cent til 81,34 dollar fatet.
Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-dive-after-a-wipeout-on-wall-street-as-big-tech-skids/