Home » News » Bør du kjøpe eller selge Nikkei 225 før Bank of Japans beslutning?

Bør du kjøpe eller selge Nikkei 225 før Bank of Japans beslutning?

Nikkei 225 konsoliderer seg under de sentrale 28 000 før Bank of Japans beslutning planlagt denne uken. Hvordan vil aksjemarkedet reagere på sentralbankens policyerklæring?

Bank of Japan er den eneste store sentralbanken som planlegger å offentliggjøre sin pengepolitikk denne uken. Det rystet finansmarkedene med sin beslutning om å kjøpe ubegrensede JGB-er (dvs. japanske statsobligasjoner) som en del av dets rentekurvekontrollprogram, og utløste en kraftig nedgang i den japanske yenen.

Men aksjemarkedet forble likegyldig til Bank of Japans lettelser. Til tross for at den forble den eneste sentralbanken som lettet pengepolitikken mens andre sentralbanker begynte å stramme inn, er det lokale aksjemarkedet ned i 2022.

Nikkei 225 fulgte de amerikanske aksjemarkedsindeksene og har korrigert så langt i år. Kan den sprette fra de nåværende nivåene?

28 000 – et sentralt nivå for Nikkei 225

Nikkei 225-indeksen dannet et dobbelttoppmønster i 2021. Den prøvde to ganger på 30 000-nivået, og mislyktes begge gangene.

En dobbel topp er et reverseringsmønster som dannes på slutten av bullish trender. Den har en målt bevegelse, beregnet som avstanden fra høyden til den horisontale støtten, projisert lavere fra støtten.

I dette tilfellet har markedet allerede tilbakelagt avstanden som er angitt av den målte bevegelsen. Det er imidlertid bare minimumsavstanden markedet bør reise for å bekrefte reverseringsmønsteret.

På dette tidspunktet ser 28 000 ut som et sentralt nivå. Mens under, forblir Nikkei 225 bearish. Hvis markedet beveger seg over, blir skjevheten bullish ettersom et omvendt hode- og skuldermønster antyder at det kan være mer oppside i kortene.

Japans inflasjonsrate stiger også

Inflasjon er et problem i verden. Etter de monetære og finanspolitiske tiltakene som ble tatt under COVID-19-pandemien, er inflasjonen ute av kontroll i de fleste avanserte økonomier.

Japan slet med lav inflasjon tidligere og hadde vanskeligheter med å bringe den til målet på 2 %, og hadde dermed problemer med å opprettholde troverdigheten.

Men inflasjonen kryper opp i Japan også. Selv om den ikke har nådd målet på 2 % ennå, tyder lokal utvikling på at målet kan nås før heller enn senere.

I følge en landsomfattende undersøkelse har over 30 % av japanske selskaper hevet prisene mellom oktober 2021 og mars 2022. Dessuten har 43,2 % til hensikt å heve prisene igjen i de kommende månedene.

Hvis inflasjonen klatrer over Bank of Japans mål, vil sentralbanken kanskje revurdere sin politikk. Men i mellomtiden bør den pågående lettelsen støtte det lokale aksjemarkedet.