Home » News » BP selger sin 20% eierandel i russiske Rosneft

BP selger sin 20% eierandel i russiske Rosneft

Noen vestlige selskaper har begynt å kutte båndene med Russland etter angrepet på nabolandet Ukraina.

For noen timer siden annonserte den britiske energigiganten BP at de hadde solgt sin eierandel på 19,75 % i Rosneft, et russisk-basert energiselskap.

Utgangen kommer etter Russlands angrep på Ukraina, som startet for noen dager siden. BP har vært storaksjonær i Rosneft siden 2013, men forlater nå sin posisjon i det russiske selskapet. BP sa;

«Bp-styret kunngjorde i dag at BP vil forlate sin eierandel i Rosneft. BP har hatt en eierandel på 19,75 % i Rosneft siden 2013. I tillegg trekker administrerende direktør Bernard Looney seg fra styret i Rosneft med umiddelbar virkning. Den andre Rosneft-direktøren nominert av BP, tidligere konsernsjef i bp, Bob Dudley, trekker seg også fra styret."

BP og dets ledere har fordømt angrepet på Ukraina, og uttalt at det er et brudd på menneskerettighetene. BP-leder Helge Lund sa:

– Russlands angrep på Ukraina er en aggresjonshandling som har tragiske konsekvenser over hele regionen. BP har operert i Russland i over 30 år, og jobbet med strålende russiske kolleger. Denne militære aksjonen representerer imidlertid en grunnleggende endring. Det har fått BP-styret til å konkludere, etter en grundig prosess, at vårt engasjement med Rosneft, et statseid foretak, rett og slett ikke kan fortsette.»

BPs exit fra Rosneft kom etter at den ble møtt med intenst press fra den britiske regjeringen for å kutte båndene med det russisk-statlige energikontrollerte selskapet. I følge The Wall Street Journal anklaget britiske tjenestemenn Rosneft for å gi næring til Kremls fremmarsj inn i Ukraina.

Storbritannias forretningssekretær Kwasi Kwarteng var henrykt etter at BP annonserte sin avgang fra Rosneft. Kwarteng sa;

"Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina må være en vekker for britiske virksomheter med kommersielle interesser i Putins Russland."

BPs virksomhet kan få en knekk etter at de forlater Rosneft ettersom det russiske selskapet bidro med omtrent en tredjedel av BPs olje- og gassproduksjon.