HomeNewsTopp 3 europeiske banker med russisk eksponering

Topp 3 europeiske banker med russisk eksponering

Mircea Vasiu

Europeiske banker med eksponering mot Russlands økonomi falt kraftig i starten av handelsuken. Vestlige nasjoners sanksjoner mot Moskva utløste salget.

Vestlige nasjoner reagerte på Russlands invasjon av Ukraina med harde tiltak, de fleste økonomiske. Russland er nå isolert fra resten av verden etter at operasjonene til sentralbanken ble fryst.

Dessuten, ved å kutte noen russiske banker fra SWIFT, håper de vestlige nasjonene å presse Moskva til å få slutt på aggresjonen. Mens det russiske aksjemarkedet ikke åpnet i dag, gjorde de europeiske aksjemarkedene det – og det var ikke et hyggelig bilde for bankene eksponert mot Russland.

Så her er tre europeiske banker som driver virksomhet i Russland: UniCredit, Raiffeisen og Societe Generale.

UniCredit

Unicredit er en av de største italienske bankene og den europeiske banken med størst eksponering mot krisen i Russland. Banken har en eksponering på rundt 25 milliarder euro mot Russland og åpnet handelsuken ned med ca -10 % da investorer prøver å estimere den økonomiske effekten av sanksjoner.

Raiffeisen

Reiffeisen er en annen europeisk bank som lider av å ha koblinger til den russiske økonomien. Den østerrikske bankens aksjekurs falt hele -18 % da europeiske børser åpnet, da sanksjonene påvirker bankens mest lønnsomme virksomhet.

Mer enn 30 % av Raiffeisen-fortjenesten i fjor kom fra den russiske enheten. Derfor er investorer bekymret for at vestlige sanksjoner vil påvirke bankens lønnsomhet. Det er anslått at den østerrikske banken har en eksponering mot den russiske økonomien på rundt 17 milliarder euro.

Societe Generale

Societe Generale, en fransk bank, driver også virksomhet i Russland. Den har en eksponering på rundt 15 milliarder euro mot russisk økonomi, og aksjekursen åpnet kraftig lavere i dag.

Sist fredag stengte aksjen på EUR28,44/aksje, og den åpnet på EUR26,80 på mandag. Dessuten fortsetter presset, ettersom aksjekursen handles til EUR25,55 på det tidspunktet denne artikkelen skrives.