Home » News » Canada følger USA og Storbritannia og forbyr Huawei/ZTE 5G-utstyr

Canada følger USA og Storbritannia og forbyr Huawei/ZTE 5G-utstyr

Den kinesiske teknologigiganten Huawei står overfor ytterligere sanksjoner etter at Canada kunngjorde at de ville forby Huawei/ZTE 5G-utstyr.

Canada har sluttet seg til de andre medlemmene av Five Eyes-allierte for å forby Huawei/ZTE 5G-utstyr.

I følge en kunngjøring torsdag sa Canada at de planlegger å forby bruken av Kinas Huawei Technologies Co Ltd og ZTE Corp 5G-utstyr. Dette er i et forsøk på å beskytte nasjonal sikkerhet.

Som et resultat av denne siste utviklingen slutter Canada seg til USA, Storbritannia, Australia og New Zealand for å forby Huawei/ZTE 5G-utstyr. De fem landene utgjør det såkalte Five Eyes-nettverket for etterretningsdeling.

Industriminister Francois-Philippe Champagne fortalte journalister i Ottawa at;

“Vi har til hensikt å ekskludere Huawei og ZTE fra våre 5G-nettverk. Leverandører som allerede har dette utstyret installert vil bli pålagt å slutte å bruke det og fjerne det i henhold til planene vi kunngjør i dag.”

Han la til at selskaper må flytte 5G-utstyret sitt innen juni 2024. Videre vil selskaper som bruker Huawei-utstyr måtte fjerne dem innen utgangen av 2027.

Avgjørelsen kom ikke som en overraskelse, men ble forsinket på grunn av de diplomatiske spenningene med Kina.

Kanadiske myndigheter kunngjorde først i september 2018 at de ville vurdere mulige trusler mot nasjonal sikkerhet ved å ta i bruk Huawei-utstyr.

I desember 2018 ble Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou arrestert i Canada etter en amerikansk arrestordre. Hendelsen skapte en langvarig tvist med Kina som til slutt endte i september 2021 med Mengs løslatelse.

Canadas siste beslutning kom etter at telekomselskaper i landet bestemte seg for å bruke andre selskapers 5G-maskinvare.

Den kinesiske regjeringen utstedte et svar på denne avgjørelsen, og sa at;

“Vi vil ta alle nødvendige tiltak for å ivareta de legitime interessene til kinesiske firmaer.”

Alykhan Velshi, visepresident for corporate affairs for Huawei i Canada, uttalte i et nylig intervju med Canadian Broadcasting Corp at teknologigiganten fortsatt venter på å høre «hva slags nasjonale sikkerhetstrusler de tror Huawei utgjør».

Han la til at Huawei fortsatt har 1500 ansatte i Canada, med de fleste innen forskning og utvikling. Velshi sa at Huawei solgte produkter som mobiltelefoner i Canada og vil fortsette å gjøre det.