Home » News » Chip-aksjer faller på ASML-prognosekutt, potensiell eksporttak for amerikanske AI-chips.

Chip-aksjer faller på ASML-prognosekutt, potensiell eksporttak for amerikanske AI-chips.

Halvlederaksjer i USA og Asia falt etter at brikkeutstyrsprodusenten ASML kuttet sin årlige salgsprognose på grunn av svak etterspørsel etter ikke-AI-brikker mens en rapport sa at Biden-administrasjonen vurderte å begrense salget av avanserte kunstig intelligens-prosessorer til noen land.

AI-brikkegiganten Nvidia, som for en kort stund hadde passert Apple som verdens mest verdifulle selskap dagen før, falt 4,5 %, og utslettet rundt 158 milliarder dollar fra markedsverdien, og utvidet gapet med Apples verdi på 3,56 billioner dollar.

Andre brikkefirmaer, inkludert AMD, Intel, Arm, Broadcom og Micron, falt mellom 3,2 % og 5 % ved tirsdagens avslutning, noe som dro Philadelphia SE Semiconductor Index ned nesten 5 % og tynget Nasdaq-indeksen.

USA-noterte aksjer i ASML stengte 16 % ned etter at det nederlandske selskapet publiserte resultater før skjema i en tilsynelatende feil, rapporterte svake bestillinger, senket prognose og indikerte tregere gjenoppretting av brikkeetterspørselen utenfor AI-sektoren.

Til tross for økningen i etterspørselen etter AI-relaterte brikker, rapporterte selskapet at andre segmenter av halvledermarkedet forblir svakere enn forventet, med logikkbrikkeprodusenter som forsinket bestillinger og minnebrikkeprodusenter som bare planlegger “begrensede” nye kapasitetstillegg.

“ASMLs fettfingerfeil er ikke grunn til bekymring i seg selv, men innholdet i utgivelsen var ikke trøstende lesning for investorer,” sa Derren Nathan, leder for aksjeanalyse, Hargreaves Lansdown.

Aksjer av asiatiske brikkeprodusenter, som er blant ASML-kunder, tapte også terreng onsdag, med Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ned 1,9 %, Samsung Electronics falt 2,1 % og SK Hynix falt 2,5 %.

Samsung Electronics advarte tidligere denne måneden om at overskuddet i tredje kvartal ville komme under markedets forventninger, da det sliter med å utnytte etterspørselen etter kunstig intelligens-brikker. Derimot forventes Samsungs rival, TSMC, som regner AI-leder Nvidia som en av sine største kunder, å rapportere et 40% sprang i tredje kvartals fortjeneste på torsdag.

Separat rapporterte Bloomberg News mandag at amerikanske tjenestemenn har vurdert å implementere et tak på eksportlisenser for AI-brikker til spesifikke land – for det meste i Persiabukta-regionen, med henvisning til nasjonale sikkerhetshensyn.

Washington er i økende grad bekymret for at Midtøsten kan tjene som en kanal for Kina for å skaffe avanserte amerikanske sjetonger som er forbudt å sendes direkte til det asiatiske landet.

“Med AI-revolusjonen som forventes å spille en så stor rolle i å øke produktiviteten og muliggjøre andre teknologiske fremskritt, er det ikke overraskende at USA ønsker å gjøre det de kan for å opprettholde sin dominans,” sa Danni Hewson, leder for finansiell analyse i AJ Bell.

Source: https://buystocks.co.uk/news/chip-stocks-fall-on-asml-forecast-cut-potential-us-ai-chip-export-cap/