HomeNewsDax-indeksen nærmer seg bjørnemarkedets territorium.

Dax-indeksen nærmer seg bjørnemarkedets territorium.

Mircea Vasiu

Den tyske Dax-indeksen har brutt under 14.000 poeng for første gang på tolv måneder. Nå som det går mot bjørnemarkedsterritorium, er det på tide å kjøpe eller selge?

Verden ble sjokkert forrige uke da Russland invaderte Ukraina. Som et resultat startet en full krig i Øst-Europa, med enorme konsekvenser for hele kontinentet.

Foruten tragedien som selve krigen er, bør den økonomiske innvirkningen på kontinentet ikke ses bort fra. Vestlige nasjoner har reagert med et sett av enestående økonomiske sanksjoner for å straffe aggressoren, Russland.

Disse tiltakene vil imidlertid også ha en boomerangeffekt på de europeiske økonomiene. Mange bedrifter, for eksempel tyske, hadde eksponering mot den russiske økonomien. Nå som konflikten startet og sanksjonene er på plass, har investorer solgt seg ut av den tyske Dax-indeksen.

Den tyske Dax-indeksen nærmer seg bjørnemarkedets territorium

Et bjørnemarked starter etter en nedgang på mer enn 20 % fra toppene. Hvis vi bruker 16 300 som topp, så starter bjørnemarkedet dersom markedet går under omtrent 13 000 poeng.

Derfor er Dax-indeksen ennå ikke i bjørnemarkedets territorium. Utsiktene ser imidlertid ikke gode ut.

Det selges europeiske aksjer med eksponering mot Russland, og mange av dem er tyske. Dessuten selges europeiske aksjer av investorer som flykter fra Europa og søker etter sikkerheten til sine fond i andre deler av verden.

Videre ble Europa svekket av COVID19-pandemien, og mange av økonomiene sliter fortsatt med å komme seg. Krigens virkelighet i Europa truer gjeninnhentingen og har alvorlige økonomiske implikasjoner for det gamle kontinentet.

Til slutt ser det tekniske bildet ikke bra ut. Markedet har allerede nådd den målte bevegelsen til et dobbel toppmønster, men det er bare minimumsavstanden markedet bør gå for å bekrefte reverseringsmønsteret.

For å oppsummere, selv om det ikke er bjørnemarked ennå, favoriserer både tekniske og fundamentale faktorer flere ulemper for Dax-indeksen.