HomeNewsDax-indeksprisprognose til det høyeste siden 1981

Dax-indeksprisprognose til det høyeste siden 1981

Mircea Vasiu

Tysk inflasjon klatret til den høyeste siden 1981 på grunn av krigen i Ukraina og økende energipriser. Likevel holder ECB rentene i negativt territorium. Hva betyr det for Dax-indeksen?

Inflasjonen kryper høyere også i Europa. Etter at den nådde et nivå på fire tiår i USA, viste dagens tyske data at KPI klatret til det høyeste nivået siden 1981.

Likevel er det en skarp forskjell mellom Federal Reserves pengepolitikk og hva Den europeiske sentralbanken (ECB) planlegger. Redd for den høye inflasjonen har Fed allerede hevet den føderale reservefondsrenten én gang. Men det gjorde ikke ECB.

Dessuten planlegger Fed å gå opp på hvert møte i år. ECB er mer konservativ.

Videre forkaster ikke Fed renteøkninger på 50 bp. Likevel holdes ECB renten i negativt territorium, og selv en renteøkning vil ikke bringe innskuddsfasilitetene over null.

Som en konsekvens nådde den reelle styringsrenten ekstreme nivåer i forhold til alt som er sett i moderne historie. Så hva betyr det for det tyske aksjemarkedet?

Alles øyne er på 14 800-nivået

Generelt sett, når sentralbanken forblir imøtekommende, vil aksjemarkedet fordele seg. Men hvis vi ser på det tyske aksjemarkedet, som reflektert av Dax-indeksens daglige diagram nedenfor, har det hatt vanskelig for å gå frem de siste tolv månedene.

Hele denne tiden var ECB dueaktig og holdt pengepolitikken løs til tross for at inflasjonen viste tenner. Dessuten har finanspolitiske tiltak designet for å hjelpe økonomien under COVID-19-pandemien lettet de økonomiske forholdene ytterligere.

Men Dax-indeksen fant sterk motstand ved 16.000 og falt deretter kraftig. Den falt mer enn 3 000 poeng før returen, og nå er alle øyne rettet mot 14 800-området.

Dette er et sentralt område. Det har fungert som støtte i nesten ett år, og nå, ved markedets første forsøk, fungerte det som motstand.

Derfor, hvis Dax-indeksen presser over motstand, er det rom for ytterligere gevinster mot en ny høyere topp. På baksiden forblir indeksen bearish mens den er under pivotalnivået.