Home » News » Deloitte rapporterer Sørøst-Asias børsnoteringer nådde åtte års laveste nivå, Indonesia leder

Deloitte rapporterer Sørøst-Asias børsnoteringer nådde åtte års laveste nivå, Indonesia leder

News Team

En fersk undersøkelse av Deloitte har fremhevet en betydelig nedgang i aktiviteten til børsnotering (IPO) over hele Sørøst-Asia, med regionen vitne til det laveste nivået av innsamlede midler på åtte år. Til tross for en rekke børsnoteringer på tvers av store børser i Singapore, Indonesia, Thailand, Malaysia, Vietnam og Filippinene, falt den totale kapitalen akkumulert i 2023 kraftig sammenlignet med året før.

Analysen viste at i hele 2023 var det 153 selskaper som ble børsnotert i regionen, og sikret seg rundt 5,5 milliarder dollar. Dette tallet representerer en nedgang fra 7,6 milliarder dollar samlet inn gjennom 163 børsnoteringer i 2022. Indonesia skilte seg ut som det mest aktive markedet i Sørøst-Asia, med 77 børsnoteringer som innbragte 3,6 milliarder dollar. Dette utgjorde halvparten av regionens noteringer og 60 % av det totale beløpet som ble samlet inn, og slynget Indonesia til den fjerde sterkeste børsen globalt i år, kun etter Kina, USA og De forente arabiske emirater.

Sektorene som dominerte årets oppføringer var spesielt på linje med globale trender mot bærekraftig energi og transport. Selskaper fra elbilmarkedet og fornybar energisektorer var fremtredende ettersom landene i økende grad fokuserer på å oppnå karbonnøytrale økonomier. I tillegg fortsatte forbrukerindustrien å vise styrke på grunn av en voksende ung middelklasse med økende disponibel inntekt.

Til tross for denne utviklingen, utforsker selskaper i Sørøst-Asia grenseoverskridende børsnoteringer drevet av forventninger om bedre verdivurderinger og økt likviditet. Bransjesammenlignbarhet og investors kjennskap til enkelte sektorer bidrar også til denne trenden.

Globalt vedvarer utfordringen med å opprettholde et aktivt kontantaksjemarked ettersom IPO-aktiviteten går tilbake til nivåer før pandemien. Dette skyldes delvis at selskaper velger å forbli private i lengre perioder midt i et komplekst makroøkonomisk landskap.

Spesielt Singapores børsnoteringsresultat var dempet med bare fem noteringer i Catalist-styret som samlet inn 29 millioner dollar for året. Fraværet av betydelige hovedkortbørsnoteringer ble notert, spesielt de som vanligvis involverer eiendomsinvesteringsfond (REITs) og spesialformålsoppkjøpsselskaper (SPACs). De høye føderale rentene har ført til et kapitalskifte mot USA ettersom investorer søker mer attraktiv avkastning.

Analytikere i Deloitte påpekte at til tross for disse utfordringene, er det potensial for en opptur i markeder som Filippinene når rentene stabiliserer seg. For øyeblikket har imidlertid den filippinske børsen (PSE) sett et beskjedent bidrag til regional børsnoteringsaktivitet, og innkasserte bare 81 millioner dollar fra tre selskapsoppføringer i 2023. Dette representerer bare 1,47 prosent av Sørøst-Asias totalsum og reflekterer en bredere trend der Indonesia, Thailand , og Malaysia samlet sikret 5,4 milliarder dollar eller 98 prosent av alle innsamlede midler i regionen i løpet av de første 10,5 månedene i år.

Source: https://buystocks.co.uk/news/deloitte-reports-southeast-asias-ipos-hit-eight-year-low-indonesia-leads/