Home » News » Dow, S&P 500 stiger til rekordhøye nivåer etter Federal Reserves store rentekutt.

Dow, S&P 500 stiger til rekordhøye nivåer etter Federal Reserves store rentekutt.

News Team

Aksjene steg torsdag da investorene jublet over Federal Reserves iøynefallende halvpoengs rentekutt.

Dow-indeksen steg 633 poeng, eller 1,5 %, torsdag ettermiddag til å passere 42.000. S&P 500 fikk 2 %, og toppet 5700-nivået for første gang. Nasdaq Composite økte med 2,9 prosent.

Teknikkaksjer steg: Nvidia (NVDA)-aksjen steg 5,3 %, Tesla-aksjen (TSLA) steg 7,1 %, Meta Platforms (META)-aksjen steg 3,5 % og Apple (AAPL)-aksjen steg 3,8 %.

Fed kuttet onsdag rentene med et halvt poeng, og markerte sitt første rentekutt siden utbruddet av Covid-pandemien og senket renten fra 23 år høy. Bevegelsen var større enn det mindre, mer konservative kvartpunktkuttet som noen investorer forventet fra sentralbanken.

Et stort rentekutt kan være et tveegget sverd for økonomien. Senking av lånerenter bør ta presset av bedrifter og vanlige amerikanere, noe som teoretisk sett burde bidra til å redusere tap av jobber. Men det kan også være inflasjonært, og risikerer å oppheve noe av Feds hardt tilkjempede kamp mot egensindige prisøkninger.

Feds siste avgjørelse gjenspeiler skiftet fra å dempe inflasjonen til den andre delen av det dobbelte mandatet: maksimere sysselsettingen. Fed-leder Jerome Powell sa til journalister onsdag at han tror både arbeidsmarkedet og økonomien er på solid fot. Men han advarte om at arbeidsmarkedet ikke lenger er like sterkt som det var før Covid-pandemien.

“Fed tegnet en forsikring mot ytterligere svekkelse av arbeidsmarkedet,” skrev Ronald Temple, markedsstrateg hos Lazard, i et onsdagsnotat.

Aksjer har pisket de siste månedene mellom bratte fall og rekordhøye nivåer, delvis fordi investorer var bekymret for at Fed ventet for lenge med å kutte renten og at økonomien kunne gå inn i en nedtur. Fed møtte press for å kutte renten i juli, men holdt seg stabil i stedet.

Powell advarte om at investorer ikke burde forvente at et halvt poeng er tempoet der Fed kutter renten fremover. Tjenestemenn skrev inn flere rentekutt for 2024 i sine siste økonomiske prognoser som ble utgitt onsdag, opp fra enkeltkuttet de tidligere spådde for i år. Sentralbankfolk forventer at arbeidsledigheten vil stige til 4,4 prosent i år fra augusts 4,2 prosent.

Andre steder steg gullfutures, og nærmet seg en ny rekordhøy nådd onsdag.

Source: https://buystocks.co.uk/news/dow-sp-500-surge-to-record-highs-after-federal-reserves-supersized-rate-cut/