Home » News » Er det trygt å kjøpe S&P 500-indeksen etter at den mistet 400+ poeng?

Er det trygt å kjøpe S&P 500-indeksen etter at den mistet 400+ poeng?

S&P 500-indeksen har falt med mer enn 400 poeng. Geopolitiske hendelser tynger aksjemarkedet, og utviklingen mellom Russland og Ukraina hatt en negativ innvirkning. Er det trygt å kjøpe indeksen nå som den har funnet horisontal støtte?

Aksjemarkedet reagerer på geopolitiske hendelser, men har tatt seg kraftig opp hver gang tidligere. Med Russland-Ukraina-konflikten som eskalerer, kan S&P 500-indeksen falle ytterligere.

To faktorer lover imidlertid godt for den viktigste amerikanske aksjemarkedsindeksen. Det ene er det tekniske bildet – til tross for nedgangen har indeksen funnet horisontal støtte.

En annen er historiske data. I gjennomsnitt har den totale nedgangen forårsaket av geopolitiske hendelser siden 1940-tallet bare vært -4,6%.

S&P 500 finner støtte ved halsen på et hode- og skuldermønster

Det tekniske bildet viser et mulig hode- og skuldermønster, som gir trøbbel for oksene. Markedet har for øyeblikket horisontal støtte gitt av mønsterets utringning, men et brudd under vil åpne portene for en nedgang til det målte trekket.

Men inntil støtten holder, bør bjørner være forsiktige. Bare en daglig stenging under halsen ville validere reverseringsmønsteret.

Hvordan har markedet reagert på geopolitiske hendelser tidligere?

Utsiktene til at konflikten mellom Russland og Ukraina skal eskalere kan se bekymringsfull ut for aksjemarkedsinvestorer. En rask historisk sjekk forteller oss imidlertid at aksjer vanligvis tar geopolitiske hendelser med ro.

Mer presist er den gjennomsnittlige totale nedgangen forårsaket av geopolitiske hendelser siden 1940-tallet -4,6%. Dessuten ble bunnen nådd etter 19,7 dager i gjennomsnitt, og gjeninnhentingen tok 43,2 dager i gjennomsnitt.

Pearl Harbor-angrepet hadde den største innvirkningen på aksjemarkedet. Tilbake i desember 1941 falt aksjene nær -20 % som følge av det japanske angrepet. Men selv en slik nedgang ble gjenvunnet på mindre enn ett år. Iraks invasjon av Kuwait er et annet eksempel. Nedgangen på -16,9 % ble gjenvunnet på litt over et halvt år.

For å oppsummere, er utsiktene til krig i Europa bekymrende for hele verden, men aksjemarkedsinvestorer har historien på sin side, ettersom alle fall utløst av geopolitiske hendelser etter kort tid har blitt gjeninnhentet.