Home » News » Er S&P 500-nedgangen over? Her er hva diagrammene sier

Er S&P 500-nedgangen over? Her er hva diagrammene sier

Investorer kjøpte på S&P 500-dip forårsaket av det geopolitiske sjokket på grunn av Russland som invaderte Ukraina. Etter å ha åpnet ned mer enn 2 %, steg indeksen til å lukke opp mer enn 1 %. Er nedgangen over?

24. februar vil forbli i historien som en mørk dag for Europa og verden. Russland invaderte sin nabo, Ukraina, og en militær konflikt startet i utkanten av Europa.

Konflikten var under oppsikt og truet flere ganger med å komme ut av kontroll. Dessuten har den amerikanske etterretningen advart Europa flere ganger om en forestående invasjon av Ukraina av Russland. Videre rådet mange land, inkludert USA, sine innbyggere til å forlate Ukraina i god tid før invasjonen skjedde.

Det internasjonale samfunnet ble med andre ord ikke helt overrasket. Overraskelsen var graden av invasjonen, da Russland angrep hele landet på en gang.

Sjokket førte til at investorer lette etter sikkerhet i andre eiendeler enn aksjemarkedet. Av den grunn åpnet S&P 500, sett på som referanseindeksen for det samlede aksjemarkedet, dagen ned med mer enn 2 %.

Men etter hvert som dagen skred frem og EU og USA annonserte en runde med sanksjoner mot Russland, begynte investorer å kjøpe på fallet. Så voldsom var markedets reaksjon at S&P 500-indeksen tok tilbake alle tapene og endte dagen opp med mer enn 1 %.

Bare tre ganger i indeksens historie har det hendt at indeksen har falt med mer enn 2 % til et 6-måneders lavpunkt for deretter å sprette opp for å avslutte dagen positivt: 24. juli 2002, 16. september 2008 og i går.

Så er nedgangen i 2022 over? Eller er dette bare et bjørnemarkedsrally?

Det tekniske bildet favoriserer flere ulemper

Selv om S&P 500 ikke offisielt er i bjørnemarkedets territorium (dvs. den har ikke falt med mer enn 20 % fra de siste høydepunktene), er perspektivene bearish. Det tekniske bildet viser et mulig hode- og skuldermønster.

Mønsterets utringning var allerede brutt før krigen startet i Europa, så gårsdagens rally førte bare til en ny test av det. En slik retest er veldig vanlig når man handler med hode- og skuldermønstre.

For det andre er det usannsynlig at krigen i Europa vil endre Feds mening om å heve den føderale reserverenten. Fed må reagere på inflasjonsgapet hvis den skal flytte det kortsiktige aggregerte tilbudet tilbake til likevekt.

Sammen peker det tekniske og grunnleggende bildet mot flere ulemper på kort sikt. Vil investorer kjøpe dip igjen?