Home » News » ExxonMobil suspenderer sin russiske operasjon i Fjernøsten

ExxonMobil suspenderer sin russiske operasjon i Fjernøsten

Tallrike vestlige selskaper har suspendert sin virksomhet i Russland etter invasjonen av Ukraina.

ExxonMobil har suspendert prosjektet for flytende naturgass i Russlands fjerne østen. En russisk guvernør kunngjorde denne siste utviklingen tidligere i dag.

Denne siste utviklingen kom en måned etter at ExxonMobil annonserte at de ville avslutte sin virksomhet i Russland.

Russland har møtt tilbakeslag fra vestlige selskaper etter invasjonen av Ukraina i februar. Til tross for de mange fredssamtalene, fortsetter russiske styrker å okkupere noen byer i Ukraina.

I mars sa ExxonMobil at de ville stenge olje- og gassvirksomheten i Russland, verdsatt til over 4 milliarder dollar. Selskapet la til at det også ville stanse ytterligere investeringer i landet.

Exxons siste beslutning ville føre til at selskapet trekker seg ut av kontroll over store olje- og gassproduksjonsanlegg på Sakhalin-øya i Russlands fjerne østen. selskapet har også avsluttet LNG-anlegget på flere milliarder dollar det planla å bygge i landet. Det er imidlertid uklart om ExxonMobil vil gjenoppta dette prosjektet på et senere tidspunkt.

Exxon hadde tidligere planlagt å bygge Far East Liquefied Natural Gas (LNG)-prosjektet. Anlegget vil ha en årlig kapasitet på mer enn 6 millioner tonn som en del av Sakhalin-1-konsortiet med den russiske energigiganten Rosneft i spissen. Khabarovsk-regionens guvernør Mikhail Degtyaryov sa;

"Prosjektet, som amerikanerne – Exxon – hadde annonsert ved havnen i De Kastri med røret fra Sakhalin, det er frosset inntil videre fra dem. Hvorfor har det blitt gjort? Jeg er forbauset, dette er et skudd i foten ."

En annen oljegigant BP forlot sin eierandel i den russiske oljegiganten Rosneft etter et partnerskap som hadde vart i nesten tre tiår.

I tillegg til oljeselskaper har flere vestlige selskaper, inkludert MasterCard, Nestle, Shell, Unilever, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Western Union, Visa, American Express, Citigroup, Starbucks, McDonald's, PepsiCo og mange flere, avsluttet virksomheten i Russland .