Home » News » GLOBALE MARKEDER-Japan-aksjer øker rally, sentralbanker sett på vent

GLOBALE MARKEDER-Japan-aksjer øker rally, sentralbanker sett på vent

News Team

Japanske aksjer førte amerikanske og europeiske futures opp på mandag da AI-hypen satte fart i teknologisektoren foran en uke full av sentralbankmøter, viktige økonomiske data og bedriftsinntekter.

Brikkelagrene har vært på rulle siden Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) oppgraderte resultatutsiktene i forrige uke på grunn av en blomstrende etterspørsel etter high-end brikker brukt i AI-applikasjoner.

Det bidro til å sende Nikkei opp mer enn 1,5 % til en ny topp på 34 år og brakte oppgangen for januar til nesten 9 %.

Chipmakere, inkludert Nvidia og Advanced Micro Devices , var blant mottakerne av det AI-drevne rallyet.

Det bør skjerpe oppmerksomheten på resultater fra Intel og IBM denne uken, sammen med Tesla, Netflix, Lockheed Martin og en rekke andre.

Nasdaq-futures forlenget rallyet med gevinster på 0,6 %, mens S&P 500-futures styrket 0,2 %. EURO STOXX 50-futures hoppet 0,8 % og FTSE-futures 0,3 %.

Likevel falt MSCIs bredeste indeks av Asia-Pacific-aksjer utenfor Japan fortsatt 0,45 %, etter å ha tatt en nedtur i forrige uke.

Indeksen har blitt presset av svakhet i Kinas markeder, som nådde fem års laveste siste uke og utløste spekulasjoner om at statlige fond måtte støtte aksjer.

Beijing virker fortsatt motvillige til å levere aggressive stimulanser, og sentralbanken hopper igjen over et rentekutt i markedsoperasjonene på mandag.

Bank of Japan forventes også å holde politikken superenkel på et møte på tirsdag, hjulpet av en andre måned med nedgang i konsumprisene.

Den generelle antagelsen blant analytikere er at sentralbanken vil se om vårens lønnsrunder leverer sterk vekst før den bestemmer seg for om den skal strammes inn.

“Med utgangspunkt i de første ‘shunto’-resultatene som ble offentliggjort i midten av mars og avdelingsledermøtet i april, vil BoJ kunne bekrefte bærekraften til lønninger og avslutte negativ rentepolitikk i april,” skrev analytikere i Barclays i et notat.

“Deretter forventer vi gradvise renteøkninger fra H2 24, men styringsrentene bør holde seg godt under nøytrale.”

ECB I INGEN HELT

Den europeiske sentralbanken (ECB) møtes på torsdag og anses sikker på å holde seg stabil, gitt nylige haukiske kommentarer fra topptjenestemenn.

“Et kutt i mars er fortsatt fornuftig, men tilbakeslaget fra ECB-tjenestemenn har vært kraftig de siste dagene, noe som gjør et kutt i juni mer sannsynlig,” sa Giovanni Zanni, økonom i NatWest Markets.

“Data har fortsatt å støtte vårt langvarige syn på at ECB sannsynligvis gikk for langt i sin renteøkningssyklus,” la han til. “Vi tror at en forsinkelse sannsynligvis vil innebære behovet for et dristigere første trekk, med et kutt på 50 bp mer sannsynlig enn et 25bp.”

Futures har priset inn 40 basispunkter for lettelser innen juni, med et første kutt i mai antydet med en sjanse på 76 %.

Sentralbanker i Canada og Norge møtes også denne uken, og det er ikke ventet endringer i rentene, selv om Tyrkia antas å øke igjen.

Hawkish talk har også sett at markedene reduserer sannsynligheten for et marskutt fra Federal Reserve til 49 %, fra rundt 75 % for et par uker siden. Likevel er en første lettelse på 25 basispunkter i mai mer enn fullt priset.

Fed-tjenestemenn er i blackout denne uken i forkant av neste møte 30.-31. januar.

Utsiktene for en tidlig lettelse kan bli påvirket av data om amerikansk økonomisk vekst og kjerneinflasjon som kommer senere denne uken.

Bruttonasjonalproduktet løper i et årlig tempo på 2 % i fjerde kvartal, mens kjerneprisindeksen for personlig konsum sees avta til 3,0 % årlig i desember, ned fra 3,2 % forrige måned og den laveste siden tidlig i 2021.

Nyere data har hatt en tendens til å overraske på den høye siden, en av grunnene til at renten på 10-års statsobligasjoner steg nesten 20 basispunkter forrige uke til sist på 4,12 %.

Det skiftet underbygget dollaren, som nådde fem ukers høyde på en kurv av valutaer. Den var en nyanse lavere på 148,07 yen på mandag, etter å ha hoppet 2,2% forrige uke, mens euroen gikk på tomgang på $1,0900 etter å ha falt 0,5% for uken.

Alt dette gjorde at ikke-avkastende gull så uattraktivt ut til $2 023 per unse.

I oljemarkedet har bekymringer for global etterspørsel så langt oppveid forsyningstrusselen fra spenningene i Midtøsten.

Brent ble redusert med 23 cent til 78,33 dollar per fat, mens amerikansk olje for januar falt med 25 cent til 73,16 dollar per fat.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-markets-japan-stocks-extend-rally-central-banks-seen-on-hold/