Home » News » Inflasjonen fortsetter å øke i USA – bør du kjøpe eller selge aksjer?

Inflasjonen fortsetter å øke i USA – bør du kjøpe eller selge aksjer?

USAs overordnede KPI-inflasjon har nådd 7,9 % år-til-år, mens kjerne-KPI-inflasjonen er på 6,4 % år-år. Er dette bra eller dårlig for aksjer?

Den viktigste delen av økonomiske data fra USA ble offentliggjort i dag – inflasjonsrapporten for februar. Prisene på varer og tjenester økte igjen på månedsbasis, med 0,4 % for den samlede KPI-inflasjonen og med 0,4 % for kjernedataene for KPI.

Selv om dette er i tråd med hva markedet forventet, er dette det høyeste inflasjonsnivået siden 1982. Aksjemarkedet reagerte raskt og alle store indekser er dypt i negativt territorium. På tidspunktet for skriving av denne artikkelen falt Dow Jones-indeksen mer enn -1,3 %, S&P500 mer enn -1,5 % og Nasdaq 100 med mer enn -2,3 %.

Detaljer om inflasjonsrapporten fra februar

Energiprisene ledet økningen i inflasjonsdataene, opp +3,5 % i februar. Bensinprisene steg mest, opp +6,6 % i måneden, og bidro til en tredjedel av KPI-økningen.

Foruten energi økte matvareprisene med 1 %, med den sterkeste månedlige økningen det siste tiåret. Prisene på kjøtt og meieriprodukter steg.

Så hva blir det neste? Man bør være oppmerksom på at denne rapporten er for februar. Ytterligere forstyrrelser i energi- og matvareprisene har blitt forårsaket av krigen mellom Russland og Ukraina, som startet i mars.

Fordi Russland er en stor energileverandør og Ukraina en stor matvareleverandør (f.eks. hvete og mais), forventes både energi- og matvareprisene å stige ytterligere i mars.

Med andre ord, mens inflasjonen nådde nivåer som ikke er sett siden 1982, nådde den mest sannsynlig ikke toppen i februar. Derfor, hvis amerikanske aksjer reagerte negativt med en inflasjon på 7,9 % år for februar, hvordan vil de prestere når marsrapporten kommer i april?

Neste uke er det meningen at Fed skal heve federal funds-renten. Aksjer liker vanligvis ikke innstrammingssykluser, så skjevheten er at de vil ha vanskelig for å hoppe fra bunnene.