Home » News » Inflasjonen i USA nådde det høyeste nivået på 40 år

Inflasjonen i USA nådde det høyeste nivået på 40 år

Amerikansk inflasjon nådde 7,5 % YoY i januar – den største årlige økningen i inflasjonen på 40 år. Hvorfor stiger aksjemarkedet fortsatt?

Hovedbegivenhetene denne handelsuken er nå bak oss, ettersom de amerikanske inflasjonsdataene for januar nettopp ble sluppet litt tidligere i dag. Prisene på varer og tjenester i USA har steget til det høyeste nivået på fire tiår.

Mer presist er dette den høyeste KPI-inflasjonen siden 1982.

Prisene på bruktbiler, flyreiser og strøm steg med henholdsvis 1,5 %, 2,3 % og 0,9 %. Som et resultat steg kjerne-KPI til det høyeste nivået på fire tiår. Likevel blinket aksjemarkedet knapt – på tidspunktet for skriving av denne artikkelen er Dow Jones Industrial Average (DJIA) omtrent uendret på dagen, ned rundt 100 poeng.

Her er fire grunner til at aksjer ikke har blitt påvirket mye:

  • Høyere inflasjon tynger dollaren
  • Fed ser fanget ut

Høyere inflasjon tynger dollaren

Dollaren falt over hele linja på inflasjonsdata, til tross for den motsatte første reaksjonen. Tanken bak grepet er at inflasjon vanligvis er skadelig for verdien av en valuta.

Nå som inflasjonen har nådd nivåer som ikke er sett siden 1982, representerer den en ukjent for de fleste markedsaktører, for ikke å snakke om sentralbankfolk. Dessuten kjører Fed fortsatt kvantitative lettelser i februar, så om noe vil inflasjonen stige enda mer før møtet i mars.

En annen årsak til nedgangen i dollaren, som støtter aksjer, er tiden det tar før renteøkninger betyr noe. Dette er fordi overføringsmekanismen for renteøkninger i hele økonomien er kompleks og tar mye tid (omtrent seks måneder). Derfor, selv med en renteøkning i mars, vil økningens effekt ha liten eller ingen innvirkning på økonomien.

Fed ser fanget ut

En annen grunn som støtter aksjer kommer fra Fed – som ser fanget ut her. Etter dagens data antyder markedet en 50 % sjanse for en renteøkning på 50 bp i mars. Dersom renten bare stiger med 25bp, vil markedet se det som en lettelse og ikke en innstramming, og dermed bullish for aksjer.