Nvidia-aksjen begynner å komme seg etter at DeepSeek AI-vanvidd førte til et tap på nesten 600 milliarder dollar.
Nvidia (NVDA)-aksjen steg nesten 7 % tirsdag da AI-brikkeprodusenten begynte å komme seg etter en massiv nedgang dagen før som barberte nesten 600 milliarder dollar av markedsverdien.
Nvidias 17% fritt fall mandag ble foranlediget av investorenes bekymringer knyttet til en ny, kostnadseffektiv kunstig intelligens-modell fra den kinesiske oppstarten DeepSeek. Noen Wall Street-analytikere var bekymret for at de billigere kostnadene DeepSeek hevdet å ha brukt på å trene sine nyeste AI-modeller, delvis på grunn av å bruke færre AI-brikker, betydde at amerikanske firmaer brukte overforbruk på kunstig intelligens-infrastruktur. Det skapte en bekymring blant investeringsmiljøet om at Nvidias høye GPU (grafikkbehandlingsenhet, eller AI-brikke)-priser kunne komme under press og at etterspørselen etter halvledere kunne avta.
Nvidias markedsverdinedgang på 589 milliarder dollar var det største tapet på én dag i aksjemarkedets historie.
DeepSeek-kunngjøringene drev ned ikke bare Nvidia, men markedet for øvrig, med den teknologitunge Nasdaq (^IXIC) som falt 3 %. Sjetongaksjene falt over hele linja mandag, men noen navn begynte å ta seg opp tirsdag morgen. Etter å ha falt mer enn 17 % for å starte uken, steg Broadcom så mye som 3 % før markedet tirsdag og var opp et halvt prosentpoeng etter at markedet åpnet.
Nvidia selv uttrykte ikke mye angst over DeepSeek-buzzet, og kalte R1 “et utmerket AI-fremskritt” i en uttalelse mandag.
Wall Street-analytikere fortsatte å reflektere over den DeepSeek-drevne markedsrutten tirsdag, og uttrykte skepsis over DeepSeeks angivelig lave kostnader for å trene sine AI-modeller og implikasjonene for AI-aksjer.
JPMorgan-analytiker Harlan Sur og Citi-analytiker Christopher Danley sa i separate notater til investorer at fordi DeepSeek brukte en prosess kalt “destillasjon” – med andre ord, stolte den på Metas (META) åpen kildekode Llama AI-modell for å utvikle modellen sin – den laveste utgifter sitert av den kinesiske oppstarten (under 6 milliarder dollar for å trene sin siste V3-modell) omfattet ikke helt kostnadene.
“Vi mener det er avgjørende å validere disse kostnadene før vi konkluderer,” skrev Sur.
Danley la til: “Gitt Deepseek er basert på å utnytte skytjenesteleverandører [Meta] og AI fortsatt er i sin spede begynnelse, lener vi oss mot argumentet om fortsatt sterk vekst i AI-utgifter.”
Likevel, DeepSeek “har tydeligvis ikke tilgang til så mye databehandling som amerikanske hyperskalere og klarte på en eller annen måte å utvikle en modell som fremstår som svært konkurransedyktig,” skrev Raymond James-analytiker Srini Pajjuri i et notat til investorer mandag.