Home » News » Nvidias markedsverdi stiger når AI-brikkedominansen styrker veksten

Nvidias markedsverdi stiger når AI-brikkedominansen styrker veksten

News Team

Nvidia (NASDAQ: NVDA), en industrileder innen teknologi, har vært vitne til en bemerkelsesverdig økning i markedsverdien i løpet av det siste tiåret, primært drevet av dens vellykkede ekspansjon utenfor riket av grafikkort til personlige datamaskiner til sektorer som datasentre, bilindustri, og digitale tvillinger. Selskapets markedsverdi er nå svimlende 1 billion dollar, opp fra en investeringsverdi på 100 dollar for ti år siden som nå ville være verdt over 10 600 dollar.

Mandag rapporterte selskapet om en betydelig inntektsøkning fra datasenterdriften. I det siste kvartalet registrerte Nvidia 10,3 milliarder dollar i inntekter fra denne sektoren alene, en slående kontrast til den totale omsetningen på 4,3 milliarder dollar i regnskapsåret 2013. Dette skiftet tilskrives i stor grad Nvidias strategiske overgang til datasenterets grafikkbehandlingsenhet (GPU). markedet, preget av introduksjonen av Tesla (NASDAQ: TSLA) grafikkort i superdatamaskiner.

Ser man utover sine eksisterende prestasjoner, anslås Nvidia å opprettholde en oppadgående vekstbane. Selskapet avsluttet regnskapsåret 2023 med inntekter på 27,0 milliarder dollar, og analytikere spår at dette tallet kan tredobles i løpet av bare tre år. En sentral drivkraft bak denne forventede veksten er Nvidias dominerende posisjon i markedet for kunstig intelligens (AI).

Bransjeeksperter spår at Nvidia vil kontrollere minst 90 % av AI-brikkemarkedet på grunn av dets teknologiske overlegenhet og first-mover-fordel. Det er anslått at innen 2027 kan Nvidia generere opptil 300 milliarder dollar årlig fra AI alene hvis det sikrer 75 % av AI-brikkemarkedet.

Imidlertid truer konkurransen i horisonten med rivaler som Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) som rapporterer økende interesse for AI-brikkene deres. AMD har også forbedret ytelsen til sine AI-akseleratorer, fått markedsoppmerksomhet og blitt valgt av superdatamaskiner for å trene store språkmodeller for generative AI-applikasjoner. Intel (NASDAQ:INTC), en annen konkurrent, utvider også sin AI-kundebase.

Som svar på dette konkurransepresset lanserer Nvidia nye produkter rettet direkte mot sine rivaler, et strategisk grep som kan hjelpe det å beholde en dominerende andel av AI-brikkemarkedet på lang sikt.

Analytikere anslår at Nvidias inntekter kan nå 94,9 milliarder dollar i regnskapsåret 2026, opp fra 27,0 milliarder dollar i regnskapsåret 2023. Dette representerer en treårig sammensatt gjennomsnittlig vekstrate (CAGR) på 52 %, en betydelig akselerasjon fra 20 % CAGR den oppnådde i løpet av forrige tiår. Med flere potensielle katalysatorer i horisonten, inkludert AI, videospill og bilindustrien, kan Nvidias vekstrate i løpet av det neste tiåret potensielt overgå den forrige.

Source: https://buystocks.co.uk/news/nvidias-market-value-soars-as-ai-chip-dominance-bolsters-growth/