Olje hopper, aksjer faller på Midtøsten-konflikt: Markets Wrap
Oljen steg mer enn 5 % etter at Hamas’ overraskelsesangrep på Israel vakte frykt for en større konflikt. Investorer avviste tradisjonelt risikable eiendeler som aksjer og kjøpte i stedet gull, obligasjoner og dollar.
West Texas Intermediate klatret forbi $87 per fat mens Brent nådde $89 da tradere forberedte seg på en potensiell eskalering som kan utløse et forsyningssjokk. USA sa at de sendte ut krigsskip, og Wall Street Journal rapporterte at iranske sikkerhetstjenestemenn hjalp til med å planlegge angrepet.
Den geopolitiske usikkerheten sendte dollaren opp mot euro og pund, mens yenen – et annet populært fristed – også styrket seg. Amerikanske aksjefutures falt, og de for statsobligasjoner steg før oppgang på grunn av bekymring for at dyrere råolje til slutt vil vifte inflasjonen. Gull steg hele 1,2 prosent.
“Hendelsene i helgen destabiliserer åpenbart regionen,” sa Kyle Rodda, senior markedsanalytiker hos Capital.com. “Til syvende og sist har disse hendelsene en tendens til å bare ha en kortsiktig innvirkning på finansmarkedene, og det er sannsynlig at denne gangen vil være den samme. Investorer kan være nervøse i et par dager inntil risikoen for eskalering er klart redusert.»
Bank of Israel sa at den vil selge så mye som 30 milliarder dollar i valuta, og utvide opp til 15 milliarder dollar gjennom byttemekanismer for å støtte markeder. Sekelen falt til den svakeste på syv år da kampene begynte en tredje dag.
Nedfallet fra angrepene ga gjenlyd gjennom markedene i Midtøsten på søndag, noe som fikk aksjer til å falle. Store aksjemålere i regionen falt, ledet av et fall på Israels referanseindeks TA-35-aksjeindeksen, som ga sitt største tap på mer enn tre år, og falt 6,5 %.
Selv om de siste hendelsene ikke er en umiddelbar trussel mot oljestrømmene, er handelsmenn bekymret for at det kan bli en proxy-krig. Iran er både en stor oljeprodusent og tilhenger av Hamas. Enhver gjengjeldelse mot Teheran kan sette fartøyers passasje gjennom Hormuzstredet, en viktig ledning som Iran tidligere har truet med å stenge.
Kina åpner igjen
En målestokk for asiatiske aksjer ble lite endret, med energiaksjer blant de som steg på bakgrunn av høye oljepriser. S&P 500 hadde steget 1,2 % fredag, og tok en fire ukers tapsrekke.
Aksjer falt imidlertid på fastlands-Kina da markedet åpnet igjen etter Golden Week-ferien. Aksjer i Hong Kong steg i ettermiddagsøkten da handelen ble gjenopptatt etter at en tyfon hadde stengt markedene.
Mens de kinesiske feriedataene var oppmuntrende, forble tilliten skjør, ifølge Hao Hong, partner og sjeføkonom i GROW Investment Group. “Hvis du er en mindre bedrift i Kina, sliter du sannsynligvis fortsatt fordi bankenes risikoaversjon gjør det vanskelig å låne ut til små og mellomstore bedrifter,” sa han på Bloomberg Television.
Data viste at turismeinntektene steg på årsbasis i løpet av perioden, men endte bare litt over nivået før Covid, noe som tyder på at relativt dempet forbrukerstemning fortsetter å tynge økonomisk vekst.
Offshore-yuanen steg høyere etter at People’s Bank of China nok en gang satte den daglige fikseringen på et sterkere nivå enn tradernes estimater.
Sørkoreanske og japanske markeder er stengt for en ferie, og det er ingen kontantomsetning av statsobligasjoner.
Inflasjonsbekymringer
Økende oljepriser kan legge til et allerede høyt globalt inflasjonspress med investorer som fortsatt diskuterer oddsen for en ny renteøkning fra Federal Reserve i år.
“Enhver utvidelse av dette til oljeproduserende land, Saudi-Arabia i spissen, kan gjøre prisen på råolje dyrere, med negative inflasjonseffekter for Vesten og vil bety høyere priser i lengre tid,” sa Guillermo Santos, strategisjef. hos det spanske private banking-firmaet iCapital.
Rentene på 10-årige og 30-årige statsobligasjoner roet seg fredag etter å ha nådd 2007-høydene nær henholdsvis 4,9 % og 5,1 %, da globale obligasjoner ble solgt ut for en femte uke på rad. En uventet økning i amerikanske ansettelser førte til at byttehandlere priset inn en sjanse på omtrent 50-50 for en renteøkning innen desember.
Den amerikanske rapporten om ikke-farmlønninger viste at arbeidsgivere økte tempoet i ansettelsen, med 336 000 jobber som ble lagt til i september – mer enn det dobbelte av økonomenes anslag. Arbeidsledigheten holdt seg stabil på 3,8 prosent, viste data fra Bureau of Labor Statistics fredag.
Source: https://buystocks.co.uk/news/oil-jumps-stocks-drop-on-middle-east-conflict-markets-wrap/