Home » News » S&P 500 har falt i 2022: dette er normalt i mellomår

S&P 500 har falt i 2022: dette er normalt i mellomår

Det amerikanske aksjemarkedet er inne for en tøff start på handelsåret, men dette er normalt i mellomår, bedømt etter historiske standarder. Kjøper investorer imidlertid dip?

2022 startet med at aksjer falt da sentralbanker forbereder seg på å fjerne pengeinnkvartering. Nå som krigen startet i Øst-Europa, truer den internasjonale bølgen av sanksjoner mot Russland med å sende aksjekursene enda lavere.

Inflasjonen er høy i USA så vel som i andre deler av verden. COVID-19-pandemien utløste en enestående bølge av monetær og finanspolitisk stimulans, som resulterte i en overdreven økning i prisene på varer og tjenester.

Økende inflasjon tvinger sentralbanker til å revidere sitt prisstabilitetsmandat. Som sådan har mange av dem i den utviklede verden allerede hevet renten eller planlegger å gjøre det.

En som er på vei til å begynne å heve rentene er Federal Reserve. Den avsluttet nettopp den kvantitative lettelsen, og den signaliserte at den ville heve federal funds-renten i mars. På toppen av det vil den begynne prosessen med å krympe balansen, og dermed stramme pengepolitikken ytterligere.

Som sådan blir aksjer rammet fra alle kanter. I tillegg sendte krig oljeprisen over 120 dollar; derfor vil inflasjonen sannsynligvis fortsette å øke..

Dette året er et mellomår i USA, og aksjemerket korrigerer vanligvis i et slikt år. Men hvis historien forteller oss noe, bør investorer kjøpe dip.

Å kjøpe dip i mellomår er fornuftig

I mellomår ser man vanligvis et stort tilbakeslag. Den intra-årige tilbaketrekkingen siden 1950 har vært -17,1% i gjennomsnitt, og i 1974 ble den største tilbaketrekkingen på -37,6% registrert.

Hvis vi tar i betraktning oljekrisen og inflasjonssjokket i 1974 og sammenligner det med dagens forhold, så kan aksjer ha mer nedside fremover. Men selv om det kommer til å være tilfelle, forteller historien oss at investorer bør forbli optimistiske.

Historien forteller oss at ett år senere overstiger gjennomsnittlig avkastning 30 %. Derfor vil investorer fortsette å prøve å velge en bunn og justere porteføljen for å posisjonere den for neste år.