Home » News » Tesla-salget stiger, men går glipp av forventningene

Tesla-salget stiger, men går glipp av forventningene

Forsyningsmangel, logistikkflaskehalser og økende kostnader rammer Tesla Inc (NASDAQ: TSLA) ettersom det raskt øker produksjonen av sine elbiler.

Mens problemene har blitt bedre de siste månedene, er de fortsatt umiddelbare utfordringer, sa Tesla i en finansiell oppdatering for investorer.

Inntektene var lavere enn ventet i de tre månedene som ble avsluttet i september, da bilsalget falt under forventningene.

Men med 21,45 milliarder dollar (19,12 milliarder pund), forble den mer enn 50 % høyere enn for et år siden.

Tesla, ledet av milliardær Elon Musk, har vokst aggressivt de siste årene, åpnet nye fabrikker i USA, Kina og Tyskland og økt produksjonen.

Selskapet leverte 343.000 biler i kvartalet – en rekord som var opp mer enn 40 % fra samme periode i fjor.

Firmaet produserte flere biler enn det ble solgt, noe som øker frykten for at etterspørselen kan avta, ettersom stigende priser, høyere lånekostnader og en stor økonomisk nedgang i det sentrale Kina-markedet avskrekken kjøpere.

Musk innrømmet at det var svakhet i Kina, men slo tilbake antydninger om at etterspørselen var avkjølende.

Da Tesla delte leveringstallene tidligere denne måneden, sa selskapet at gapet skyldtes problemer med å finne kjøretøy for å frakte biler til kunder.

“Det var ikke nok båter, det var ikke nok tog, det var ikke nok bilskip,” sa han på en telefonkonferanse for å diskutere resultatene, og la til at firmaet forventer å selge hver bil det lager.

Leveranser av sin egen etterlengtede elektriske lastebil skal starte i desember, sa firmaet. Selskapet rapporterte 3,3 milliarder dollar i overskudd, en betydelig økning fra et år siden.

Men spørsmål om Teslas vekstbane, så vel som milliarder av dollar i aksjesalg fra Musk mens han forbereder en overtakelse av Twitter på 44 milliarder dollar, har tynget selskapets aksjer de siste månedene.

Aksjekursen har falt 40% i år, og tørket milliarder av dollar av selskapets verdi. Aksjene falt ytterligere 4 % i ettermarkedshandelen onsdag.

“Jeg tror Tesla har hatt et vanskelig kvartal og markedet reagerer på det,” sa Sarah Kunst, administrerende direktør i Cleo Capital, til BBCs Today-program.

“Bilindustrien generelt akkurat nå har det veldig vanskelig fordi forsyningskjedeproblemer vedvarer og batteriene – spesielt for elektriske kjøretøyer – er vanskelig å få tak i,” sa hun.

“Og realiteten er at Tesla pleide å være det eneste stedet å gå for å kjøpe en avansert elbil, og det er i økende grad ikke tilfelle.”

Tesla dominerer elbilmarkedet i USA, men møter mye mer konkurranse i Europa og Kina, hvor slike biler er mer populære.

I USA har rivalene også økt innsatsen.

Den tyske bilprodusenten BMW sa onsdag at de ville bruke 1,7 milliarder dollar på å utvide sin elbilproduksjon i USA.

For noen måneder siden sa Elon Musk – ingen krympende fiolett når det kommer til selvreklame – at etterspørselen etter Teslaer var gjennom taket.

“Akkurat nå overgår etterspørselen produksjonen i en latterlig grad,” sa han.

Og likevel, ut fra disse tallene, ser det ikke ut til at det skjer.

Faktisk lager Tesla flere biler enn de selger.

Ikke bare det, men det er en rekke økonomisk press som tærer på lønnsomheten. Forsyningskjedespørsmål og kostnadene til råvarer skader fortjenesten.

Tesla-investorer er imidlertid mye mer bekymret for dets langsiktige potensial enn kortsiktig økonomisk press.

Derfor er usikkerheten rundt etterspørselen etter Teslaer spesielt skadelig. Det hjelper å forklare hvorfor et tilsynelatende solid sett med resultater har sett et fall i Teslas aksjekurs.

Det forklarer også hvorfor Musk forsøkte å snakke om etterspørselsspørsmål på inntjeningssamtalen. “Jeg kan ikke understreke nok at vi har utmerket etterspørsel etter [the fourth quarter], og vi forventer å selge hver bil vi kan lage så langt i fremtiden som vi kan se,” sa han.

Imidlertid bekymrer mange Tesla-investorer at Musk ikke bruker nok tid på selskapet – etter å ha forpliktet seg til å kjøpe Twitter. Disse resultatene vil sannsynligvis ikke endre det synet.