HomeNewsTopp 3 grunner til å investere i aksjemarkedet

Topp 3 grunner til å investere i aksjemarkedet

Mircea Vasiu

Det finnes alltid en grunn til å skremme investorer og drive dem til å trekke penger ut av aksjemarkedet. Likevel har det vist seg at å være investor på lang sikt er den riktige avgjørelsen.

Folks holdning til å investere har alltid vært utfordret. Bare de siste årene har en pandemi og en krig i Øst-Europa skremt investorene vekk fra aksjemarkedet.

Men å investere er en langsiktig forpliktelse, eller i det minste burde det være det. Problemet er at de fleste detaljinvestorer har kortsiktige forventninger og har en tendens til å trekke pengene sine ut av markedet, noe som, i det minste ved å se på hva som har skjedd de siste tre tiårene, har vist seg å være en feil. Så her er tre grunner til å investere i aksjemarkedet på lang sikt:

  • Investering i britiske aksjer de siste 33 årene ville gitt 5,9 % årlig
  • Aksjesjokk skremmer ikke investorene bort
  • Inflasjon og lave renter tærer på pengenes verdi

5,9 % årlig vekstrate i 33 år ved å investere i britiske aksjer

En studie av Schroders viser at tusen pund investert i det britiske aksjemarkedet for 33 år siden ville gitt 5,9 % årlig vekstrate. Ved å kjøpe FTSE All-Share-indeksen i 1989 og reinvestere inntekten, ville tusen pund nå være verdt 6600 GBP.

Aksjesjokk skremmer ikke investorene bort

De siste årene har vist oss at børssjokk ikke skremmer bort investorer så lett. Riktignok fører det første sjokket av en resesjon til at mange selger aksjene sine, men det er alltid noen andre som er klare til å kjøpe dip.

Det siste eksemplet kommer fra COVID-19-pandemien. Selv med utsiktene til at den globale økonomien skulle stenge, hadde mange investorer troen og kjøpte i løpet av børsdykket som viste seg å være det korteste bjørnemarkedet noensinne.

Inflasjon og lave renter tærer på pengenes verdi

Den samme studien nevnt tidligere viser at å holde pengene «under madrassen» i samme periode ville ha endt med en -2,6% årlig vekstrate. Mer presist ville inflasjonen ha spist mer enn halvparten av verdien av tusen pund på litt over tre tiår.