Home » News » Topp 4 økonomiske hendelser som påvirker aksjemarkedene denne uken

Topp 4 økonomiske hendelser som påvirker aksjemarkedene denne uken

Inflasjon i USA og Storbritannia, Zew Economic Sentiment, ECBs pengepolitiske erklæring – alle disse er viktige økonomiske hendelser som vil påvirke aksjemarkedene denne uken.

Handelsuken som ligger foran er preget av viktige økonomiske hendelser som vil bevege finansmarkedene. Dessuten er dette påskeuken, så handelen vil være lettere enn vanlig, spesielt de siste handelsdagene av uken.

Den økonomiske kalenderen er full av viktige økonomiske data og hendelser, men disse fire er verdt å følge nøye med:

  • Amerikansk inflasjon
  • Zew økonomisk sentiment
  • Inflasjon i Storbritannia
  • ECBs pengepolitiske erklæring

USAs inflasjon

I morgen er de amerikanske inflasjonsdataene for mars planlagt offentliggjort. Markedet forventer at inflasjonen vil stige med ytterligere 1,2 % MoM etter de forrige 0,8 % i februar. Imidlertid er skjevheten at inflasjonen kan overraske på oppsiden.

Prisene på varer og tjenester har økt i det raskeste tempoet de siste fire tiårene, mens Federal Reserve bare økte renten 25bp fra nær null. Som sådan støtter høyere enn forventet inflasjonsdata en renteøkning på 50bp i mai.

Zew Economic Sentiment 

Zew Economic Sentiment er en diffusjonsindeks i Tyskland. Det er en undersøkelse blant nærmere 300 tyske institusjonelle investorer angående de fremtidsrettede økonomiske utsiktene i euroområdet.

Zew blir sett på som en pålitelig indikator på økonomisk vekst, og nå påpeker den at euroområdet kan gå inn i en resesjon. Med en inflasjon som er langt høyere enn ECBs mål, kompliserer en resesjon ting for sentralbanken.

Inflasjon i Storbritannia

Onsdag forventes den årlige inflasjonen i Storbritannia å stige med 6,7 % i mars, fra 6,2 % i februar. FTSE 100-indeksen spratt fra 2022-bunnene og truer nå med et nytt høydepunkt. Hvis inflasjonsdataene bommer på estimatet, er det britiske aksjemarkedet et av de første som reagerer.

ECBs pengepolitiske erklæring

Ukens viktigste begivenhet er ECBs pengepolitiske erklæring. Ingen forventer at ECB vil heve rentene denne uken, men tonen som ble brukt i uttalelsen og på pressekonferansen er nok til å flytte markeder.

ECB står overfor en vanskelig oppgave. Inflasjonen er varm i Europa, men krigen i Ukraina gjør at ECB kvier seg for å normalisere pengepolitikken.