Tysklands viktigste børsindeks er fortsatt bearish
Dax-indeksen begynte den nye handelsmåneden under det sentrale 15 000-nivået. Biasen er fortsatt bearish og indeksen har gått ned i takt med at den tyske økonomien bremser ned.
Det tyske aksjemarkedet har det vanskelig i 2022, noe Dax-indeksen reflekterer. Etter å ha feilet på 16 000 poeng flere ganger tidligere, falt markedet under det sentrale 15 000-nivået.
Nivået fungerte som støtte tidligere, mens over var skjevheten bullish.
Støtten ga imidlertid etter i 2022. Investorer kjøpte på fall, men støtten ble til motstand, ettersom nivået på 15 000 holdt seg ved første forsøk på å bryte det.
Fremover forblir skjevheten bearish mens den er under det sentrale nivået. Krigen i Ukraina hjelper ikke, siden den allerede har begynt å tære på de europeiske økonomiene, inkludert den tyske.
Tysk arbeidsledighetsendring skuffet i dag
Tidligere i dag overrasket de tyske arbeidsledighetsendringene negativt. Arbeidsledigheten i Tyskland økte med mer enn markedet ventet på et tidspunkt da den økonomiske aktiviteten revideres ned.
Euroens svakhet fortsetter med uforminsket styrke
Samtidig er den felles valutaen euro fortsatt svak. En svak valuta burde støtte aksjemarkedet, men det var ikke tilfelle.
I 2022 falt både de europeiske aksjemarkedene og euroen, mest fordi investorer flyktet fra det gamle kontinentet på grunn av krigen mellom Russland og Ukraina.
ECB er en av de siste store sentralbankene som hevet renten
En annen faktor som tynger aksjemarkedet er Den europeiske sentralbankens (ECB) holdning. Sentralbanken er en av de siste store sentralbankene i verden som hever renten.
I flere år har ECB flyttet innskuddsfasiliteten til under null, i et forsøk på å stimulere økonomisk vekst. Det gjorde det, og det hadde en viss suksess.
Men så startet covid-19-pandemien, og ECB ble tvunget til å lette de økonomiske forholdene noe mer. Videre, etter at Russland invaderte Ukraina, er sentralbanken under mer press.
Inflasjonen øker imidlertid i Europa. Selv om det ikke er i samme tempo som i USA eller Storbritannia, er det over ECB-målet. Derfor kan ECB bli tvunget til å gå inn i en økonomisk nedgang, noe som også vil tynge på aksjemarkedet.