Home » News » USA og Kina er ett skritt nærmere å hindre aksjer som Alibaba fra å strykes. Hva du skal se neste

USA og Kina er ett skritt nærmere å hindre aksjer som Alibaba fra å strykes. Hva du skal se neste

BEIJING — USA og Kina tok nylig et betydelig første skritt mot å hindre amerikanske børsnoterte kinesiske aksjer som Alibaba Group Holding Ltd – ADR (NYSE: BABA) fra å bli tvunget ut av amerikanske børser.

Det som må skje videre er en jevn inspeksjon på bakken i Kina av USA med tilstrekkelig støtte fra kinesiske myndigheter, sa analytikere.

“Mange implementeringsdetaljer kan sannsynligvis bare bli funnet ut av revisjonsfirmaene og [Finansdepartementet] – sammen med [China Securities Regulatory Commission] – gjennom reelle revisjonsforsøk under denne enestående avtalen,” sa Winston Ma, adjungert professor i jus ved New York University.

US Public Company Accounting Oversight Board sa at dets inspektører er satt til å ankomme Hong Kong i midten av september, kort tid etter som “alle revisjonsarbeidspapirer som er forespurt av PCAOB må gjøres tilgjengelige for dem.”

Revisjonsarbeidspapirer skiller seg fra den faktiske informasjonen om selskaper samlet inn av regnskapsbyråer.

Arbeidspapirene registrerer revisjonsprosedyren, tester, innsamlet informasjon og konklusjoner om gjennomgangen, ifølge PCAOB-nettstedet. Det er ikke klart hvilket nivå av svært sensitiv informasjon, hvis noen, vil bli inkludert i arbeidspapirene.

USAs evne til å inspisere disse arbeidspapirene for kinesiske selskaper notert i USA har vært en årelang tvist. USAs politiske og juridiske utvikling de siste to årene har fremskyndet trusselen om at de kinesiske selskapene kan trenge å avnotere fra amerikanske børser.

Et vendepunkt kom i slutten av august da PCAOB og China Securities Regulatory Commission signerte en samarbeidsavtale som la det regulatoriske grunnlaget for å tillate amerikanske inspeksjoner av revisjonsfirmaer innenfor Kinas grenser.

Det er ifølge uttalelser fra begge regjeringsorganene, som også sa at Kinas finansdepartement signerte avtalen.

“Jeg ser på dette som et stort fremskritt, noe som betyr at begge sider var villige til å ta skritt for å flytte dette fremover,” sa Stephanie Tang, leder for private equity for Greater China og partner i Hogan Lovells.

“Emnet eller publikummet for denne PCAOB-undersøkelsen vil være revisjonsfirmaene,” sa hun og understreket at hun ikke er regnskapsfører.

Behov for mer klarhet i implementeringen

Kinas registrerte regnskapsfirmaer er overvåket av finansdepartementet, noe som gjør det til lederen på den kinesiske siden av neste trinn, sa Ming Liao, grunnlegger av Beijing-baserte Prospect Avenue Capital.

Det er imidlertid usikkerhet rundt implementeringen av avtalen da den bare etablerte et rammeverk, sa analytikere.

“Våre regnskapsfirmaer vet fortsatt ikke hvordan de skal gå videre,” sa Peter Tsui, president for den Hong Kong-baserte Association of Chinese Internal Auditors. Det er ifølge en CNBC-oversettelse av hans mandarin-språklige kommentarer torsdag.

Han sa at det gjenstår spørsmål om hvilken informasjon selskapene bør dele for å forbli i samsvar med kinesisk regulering.

“Gi [oss] noen retningslinjer,” sa Tsui.

Tsui sa at inspeksjonene burde gå greit hvis det bare er et spørsmål om regnskapsførere på begge sider, og det ikke er noen politisk innblanding på amerikansk side. Han sa at de fire store regnskapsfirmaene – KPMG, PwC, Deloitte og EY – er medlemmer av foreningen.

Kinas finansdepartement har ennå ikke gitt ut en offentlig uttalelse om revisjonssamarbeidsavtalen. Departementet svarte ikke umiddelbart på en CNBC-forespørsel om kommentar.

En utvikling Prospect Avenue Capitals Liao ser på er om USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping møtes personlig denne høsten for første gang under Biden-administrasjonen. Det kan fremskynde en endelig avtale om revisjonstvisten, sa han.

“Til slutt er løsningen av revisjonsarbeidspapirproblemet avhengig av politisk interaksjon mellom Kina og USA,” sa Liao på kinesisk, ifølge en CNBC-oversettelse. “Med tillit kan dette problemet veldig enkelt løses.”

En avgjørelse innen årets slutt

PCAOB sa at de vil ta en avgjørelse i desember om hvorvidt Kina fortsatt hindrer tilgang til revisjonsinformasjon.

Amerikanske regulatorer vil sannsynligvis “begynner å vite i oktober eller november” hvilken avgjørelse PCAOB vil ta om hvorvidt amerikanske børsnoterte kinesiske selskaper kan være på vei mot avnotering, sa Gary Gensler, leder av US Securities and Exchange Commission, til CNBCs David Faber sent. August.

Alibaba og mange andre amerikanske børsnoterte kinesiske selskaper har de siste årene begynt å utstede aksjer i Hong Kong – delvis sett på som en måte å sikre seg mot en potensiell avnotering fra amerikanske børser. Siden det kinesiske reiseselskapet Didi ble børsnotert i USA sommeren 2021, har Beijing også økt sin gransking av kinesiske selskaper som ønsker å børsnotere i utlandet.

Den kombinerte politiske usikkerheten har bremset strømmen av kinesiske børsnoteringer i USA, spesielt av større selskaper.

Siden 1. juli 2021 har 16 kinesiske selskaper notert seg i USA, unntatt oppkjøpsselskaper med spesielle formål, ifølge Renaissance Capital. Tilbake i 2020 hadde 30 Kina-baserte selskaper notert seg i USA, sa firmaet da.

Etter verdi er de fem største amerikanske institusjonelle beholdningene av USA-noterte kinesiske aksjer: Alibaba, JD.com, Pinduoduo, NetEase og Baidu. Det viser Morgan Stanley-undersøkelser datert 26. august.