Home » News » Utilities aksjer er på en historisk dårlig kjøre; Har ikke gjort dette på 20 år

Utilities aksjer er på en historisk dårlig kjøre; Har ikke gjort dette på 20 år

Verktøy har tatt et dykk, men forholdene der det har skjedd er svært uvanlige.

Vi har sett aksjekursene synke ganske jevnt gjennom 2022, men konservative aksjer har holdt seg ganske bra. Utbyttevekst, lav volatilitet og forbruksvarer har begrenset tap og lettet noe av smerten i dette enestående året.

En av markedets beste sektorer hadde vært verktøy. Jeg sier “hadde vært” fordi den trenden har gjort en bemerkelsesverdig reversering.

Sektoren økte med mer enn 10 % fra året før så sent som i begynnelsen av september og klarte seg bedre enn S&P 500 med mer enn 25 %. Imidlertid har sentimentet i løpet av de siste tre ukene innen verktøy forverret seg kraftig.

Det er litt nysgjerrig. Det typiske miljøet der vi ser at forsyningsselskaper gjør det spesielt godt, er under nedgangsmarkeder. Hvis aksjene faller, har investorer en tendens til å flytte inn i de nevnte konservative aksjesektorene så vel som statsobligasjoner. Vi vet at statsobligasjoner ikke fungerer i år, og det har bidratt til å forklare hvorfor defensive aksjer har gjort det så bra.

Men den siste måneden har vært en anomali. Utilities gir dårligere resultater selv om aksjekursene fortsetter å falle. Og ikke bare litt. Med mye! I løpet av de siste 15 handelsdagene har verktøy (XLU) underprestert S&P 500 (SPY) med mer enn 10 %.

Hvis du ser tilbake på de 24 årene som XLU har eksistert, kan du se at dette har vært en sjelden hendelse.

Utilities og S&P 500 Returns

Du vil sannsynligvis ikke bli overrasket over de andre gangene dette har skjedd.

  • 2001-2002: Teknologiboble
  • 2008-2009: Finanskrise
  • 2015: Søppelobligasjonskrise
  • 2018
  • 2019
  • 2022

Men igjen, verktøy gir vanligvis dårligere resultater enn S&P 500 når forholdene er bullish. Når alt kommer til alt, når aksjene går høyere, ønsker ikke investorer å være konservative. De ønsker å være aggressive. I 2022 underpresterer verktøyene betydelig selv om det bredere markedet faller.

Siden XLU debuterte i 1998, har dette bare skjedd én gang til. I 2002, under teknologiboblen, underpresterte verktøyene S&P 500 med mer enn 10 %, mens S&P 500 var nede. Det er det.

2022 har vært et av de rareste markedene i historien. Små anekdoter som dette får bare året til å se rarere ut.