Home » News » Wall Street faller etter nedslående data om økonomien, mens Meta synker.

Wall Street faller etter nedslående data om økonomien, mens Meta synker.

News Team

Amerikanske aksjer faller torsdag etter en nedslående cocktail av data som antydet at økonomiens vekst avtar og at inflasjonen fortsatt er hardnakket høy. Et kraftig fall for Meta Platforms, en av Wall Streets mest innflytelsesrike aksjer, senket også markedet.

S&P 500 var ned 1,3 % i middagshandelen, og slettet det meste av det som hadde vært en stor vinneruke så langt. Dow Jones Industrial Average var ned 603 poeng, eller 1,6 %, ved 11:25 østlig tid, og Nasdaq-sammensetningen var 1,7 % lavere.

Meta Platforms , morselskapet til Facebook og Instagram, falt 13,4 % selv om det rapporterte bedre resultat for siste kvartal enn analytikere forventet. Investorer fokuserte i stedet på store investeringer i kunstig intelligens Meta lovet å gjøre. AI har skapt vanvidd på Wall Street, men Meta øker forbruket sitt når det også ga et anslått område for kommende inntekter hvis midtpunkt falt under analytikernes forventninger.

Forventningene hadde bygget seg svært høye til Meta, sammen med de andre «Magnificent Seven»-aksjene som drev det meste av aksjemarkedets avkastning i fjor. De må treffe en høy bar for å rettferdiggjøre sine høye aksjekurser.

Hele det amerikanske aksjemarkedet følte presset av nok et hopp i statsrentene etter skuffende data om amerikansk økonomi. Rapporten skjøt direkte på en av hovedoppfatningene som sendte S&P 500 til flere rekorder i år: Økonomien kan unngå en dyp resesjon og støtte sterke fortjenester for selskaper, selv om høy inflasjon tar en stund å komme seg helt under kontroll.

Det er det Wall Street kaller et “myk landing”-scenario, og forventningene har vokst i det siste selv for en “ingen landing” der økonomien unngår en resesjon helt.

Men torsdagens rapport antydet at den amerikanske økonomiens vekst avtok i løpet av de tre første månedene av 2024 til en årlig rate på 1,6 % fra 3,4 % ved slutten av 2023.

Det var svakere enn forventet og ville vært skuffende i seg selv. For å gjøre det verre for finansmarkedene, sa rapporten også at inflasjonen var varmere i løpet av de tre månedene enn økonomer spådde. Det kan binde hendene til Federal Reserve, som normalt presser trege økonomier ved å kutte renten.

Torsdagens økonomiske data vil sannsynligvis bli revidert et par ganger ettersom den amerikanske regjeringen finjusterer tallene. Men lavere enn forventet vekst og høyere enn forventet inflasjon er “litt av et slag i ansiktet til de som håper på et scenario uten landing,” sa Brian Jacobsen, sjeføkonom i Annex Wealth Management.

“Ting kan endre seg mye fra kvartal til kvartal, så det er for tidlig å si at Fed har mislyktes, men dette hjelper ikke deres sak.”

Treasury-rentene steg umiddelbart etter at den økonomiske rapporten ble publisert, ettersom handelsmenn satset på rentekutt i år av Federal Reserve.

Renten på den 10-årige statskassen hoppet til 4,70 % fra 4,66 % rett før rapporten og fra 4,65 % sent onsdag. Den toårige statsrenten, som i større grad følger forventningene til Fed, hoppet tilbake til kanten på 5 % fra 4,93 % sent onsdag.

Traders satser nå i stor grad på muligheten for bare ett eller kanskje to kutt i renten i år av Fed, hvis noen, ifølge data fra CME Group. De kom inn i året med prognoser på seks eller flere etter at inflasjonen avkjølte seg særlig mot slutten av 2023. En rekke rapporter i år som viser at inflasjonen forblir varmere enn prognosen har knust disse forventningene.

Topp Fed-tjenestemenn har selv nylig sagt at de kan holde rentene høye en stund før de får full tillit til at inflasjonen er på vei ned mot målet. Fed har holdt hovedrenten på det høyeste nivået siden 2001. Høye renter bremser den generelle økonomien og påvirker prisene på investeringer.

Med rentene som ser ut til å holde seg høye en stund, er det mer press på selskaper for å levere større fortjeneste.

Southwest Airlines falt 8,8 % etter at flyselskapet rapporterte dårligere resultater for første kvartal enn analytikere forventet. Administrerende direktør Robert Jordan sa at flyselskapet reagerte raskt “for å håndtere vår økonomiske underytelse” og takle forsinkede leveranser av nye fly fra Boeing . Det vil begrense ansettelser, tilby frivillig permisjon til ansatte og slutte å fly til fire flyplasser.

Textron falt 10,9 % etter at produsenten av Bell-helikoptre og Cessna-jetfly rapporterte svakere fortjeneste og inntekter enn forventet. Caterpillar sank 6,7 % til tross for at de rapporterte sterkere resultat enn forventet. Inntektene for siste kvartal falt under analytikernes forventninger.

IBM falt 8,9 % selv om det også rapporterte sterkere resultat enn forventet. Inntektene klarte heller ikke å møte analytikernes prognoser, da de sa at de kjøpte HashiCorp i en avtale som verdsatte multisky-infrastrukturautomatiseringsselskapet til 6,4 milliarder dollar.

Carrier Global var en av de relativt få aksjene som steg. Den hoppet 6,7 % etter å ha rapportert sterkere inntjening enn forventet etter å ha vristet mer driftsresultat ut av hver $1 i inntekt. Bare én av fem aksjer i S&P 500 steg.

På aksjemarkeder i utlandet falt japanske Nikkei 225 2,2 % mens investorer venter på å høre om Bank of Japan vil gjøre noen grep for å støtte opp den fallende verdien av yenen.

Indekser ble blandet andre steder i Asia og Europa.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-tumbles-after-dispiriting-data-on-the-economy-as-meta-sinks/