HomeAksjerKjøp IBM
Start å handle med eToro

Hvordan kjøpe IBM (IBM)-aksjer i Norge 2022

IBM (IBM)
...
24-timers endring
...
exchange
...
Forfatter: Tony Loton Oppdatert: July 6, 2022

Denne guiden vil introdusere deg for International Business Machines Corporation (IBM) og selskapets aksjer: hva selskapet med kallenavnet "Big Blue" er, hvordan du kjøper aksjene, og hvorfor du kanskje vil ønske å kjøpe dem basert på selskapets økonomiske grunnlag og tekniske diagrambilde.

IBM er et allsidig selskap fra den nesten monopolistiske leverandøren av "stormaskiner" for bedriftsdatamaskiner som ble utfordret (og slått) av Microsoft og Apple i PC-manien på 1980-tallet. Selskapet ble slått ned, men ikke ut, og dette 110 år gamle selskapet lever fortsatt i beste velgående.

Hvordan kjøpe IBM-aksjer med 5 enkle trinn

 1. 1
  Besøk eToro via lenken nedenfor og registrer deg ved å oppgi din informasjon i de påkrevde feltene.
 2. 2
  Oppgi din personinformasjon og svar på et enkelt spørreskjema for informasjonsårsaker.
 3. 3
  Trykk på "Innskudd", velg din foretrukne betalingsmetode og følg instruksjonene for å finansiere kontoen din.
 4. 4
  Søk etter din favorittaksje og se de viktigste detaljene. Når du er klar til å investere, trykker du på "Handle".
 5. 5
  Oppgi beløpet du ønsker å investere, og konfigurer handelen din for å kjøpe aksjen.

Alt du trenger å vite om IBM

La oss bli bedre kjent med IBM med tanke på selskapets lange historie, strategi, inntektsstrømmer og nylig ytelse.

IBMs historie

IBM ble grunnlagt i New York i 1911 av Charles Ranlett Flint. Det ble opprinnelig kalt Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) og ble omdøpt til International Business Machines av selskapets president Thomas J. Watson i 1924. På slutten av 1930-tallet var noen av IBMs største kunder blant annet den amerikanske regjeringen, og til og med Hitlers tredje rike.

Spoler man videre til 1960-tallet ble IBM involvert i NASAs romprogram(er),IBM System/360-datamaskinfamilien ble lansert, og selskapet ble anklaget – under antitrustlover – for å opptre som et monopol.

IBMs tap på 8 milliarder dollar i 1993 var det største i amerikansk bedriftshistorie (på den tiden), og selskapet måtte hjelpes opp igjen av RJR Nabiscos Lou Gerstner. Etter å ha tapt mot selskaper som Microsoft og Apple i PC-markedet, solgte IBM sin egen PC-virksomhet til det kinesiske selskapet Lenovo i 2005.

IBM har kjøpt opp flere selskaper siden 2015, og i 2020 kunngjorde de planer om å dele seg opp i to selskaper i slutten av 2021.

Hva er IBMs strategi?

I sin svært lange historie har IBM implementert mange forskjellige strategier. Det som betyr noe nå er at selskapets fokus i fremtiden vil være på høymargin cloud computing og kunstig intelligens, drevet av oppkjøpet av åpen kildekode-programvareselskapet Red Hat i 2019.

Hvordan tjener IBM penger?

IBM selger et bredt spekter av produkter og tjenester i 175 ulike land. I følge Investopedia kommer de fleste inntektene fra segmentet Global Technology Services, men det mest lønnsomme segmentet er Cloud & Cognitive Software.

Hvordan har IBM prestert de siste årene?

IBMs langsiktige kursdiagram viser hvordan aksjekursen (blå linje) mer eller mindre speilet S&P 500-aksjeindeksen (gul linje) inntil den begynte å divergere i en mye annen retning i 2013, og ga massivt dårligere resultater enn indeksen i nesten tiåret siden. Dette er interessant fordi mer moderne teknologiske titaner som Apple, Amazon og Microsoft i stor grad har drevet – og overgått – den samme S&P-indeksen i samme periode.

IBM vs. S&P 500 (kilde: Google Finance)

Noen investorer ville konstruere en investeringscase for IBM basert på det faktum at denne divergensen kunne lukkes, og noen tradere ville kjøpe IBM-aksjer lenge mens de solgte S&P-indeksen short for å dra nytte av enhver konvergens.

Fundamental analyse av IBM

I motsetning til kortsiktige tradere, som oftere bruker teknisk analyse på kursdiagrammønstre, er det mer sannsynlig at langsiktige investorer bruker fundamental analyse for å fastslå et selskaps økonomiske tilstand. I de neste avsnittene vil vi se nærmere på nettopp fundamental analyse.

IBMs inntekter

Inntekter (dvs. hvor mye penger et selskap får inn fra salg) vil typisk vises som den øverste linjen i selskapets resultatregnskap. Du kan også finne denne informasjonen på finansnettsteder. De direkte kostnadene ved å produsere og distribuere produktene som tjener inntektene trekkes fra for å komme frem til bruttofortjenesten.

IBMs inntekter for de fire årene frem til 2020, pluss de etterfølgende tolvmånedersinntektene (TTM), ser slik ut:

Kilde: Yahoo! Finance

IBMs fortjeneste per aksje

Når alle selskapets kostnader er trukket fra (inkludert overhead) kommer du frem til selskapets fortjeneste, som typisk vises som bunnlinjen i resultatregnskapet. Del dette nettoresultatet med antall utestående vanlige aksjer for å beregne fortjeneste per aksje (EPS). Igjen, EPS-tall publiseres, så du trenger ikke å beregne de selv:

Kilde: Yahoo! Finance

IBMs P/E-forhold

Videre kan du dele selskapets aksjekurs med fortjeneste per aksje for å produsere prisinntjeningsforholdet (P/E), som forteller investorene hvor mange år det vil ta selskapet å generere nok inntjening til å betale tilbake aksjepostene sine. En lavere P/E betyr at du betalte en lavere pris for høyere inntjening, noe som er bra.

IBMs P/E-forhold i skrivende stund er 23,36, som (til sammenligning) er mye lavere enn Teslas 397,47 fordi Tesla er en "vekstaksje" som forventes å øke inntjeningen mye raskere enn IBM i fremtiden for å rettferdiggjøre den relativt sett høye aksjekurs.

IBMs utbytteavkastning

Et selskaps ledelse kan velge å utbetale en andel av årsresultatet til aksjonærene i form av utbytte. "Dividendeavkastningen" er mengden av de årlige utbyttebetalingene delt på aksjekursen, uttrykt i prosent.

I skrivende stund er IBMs utbytteavkastning på 4,78% ganske attraktiv sammenlignet med rentebeløpet du vil motta ved å for eksempel sette inn pengene dine på en bankkonto i stedet for å investere i IBM-aksjer. Å eie aksjer er imidlertid mer risikabelt enn å sette penger på en bankkonto.

Ikke alle selskaper betaler utbytte, så du må stole på kursstigning, og derfor selge aksjeposten din for å tjene penger. Utbyttebetalende aksjer som IBM gir litt overskuddsinntekt mens du holder aksjen, med mulighet for kursstigning på toppen.

IBMs kontantstrøm

Et siste grunnleggende mål som investorer kan vurdere er et selskaps kontantstrøm, spesielt "fri kontantstrøm"-tallet. En positiv kontantstrøm viser at et selskaps likvide eiendeler øker, noe som betyr at det er mer sannsynlig å være lønnsomt, og til og med betale ut penger til aksjonærene sine. Det samme regnskapet, som kan finnes på selskapets nettside (i avsnittet "investorrelasjoner") eller på finansielle nettsteder, vil inkludere kontantstrømtallene.

IBMs frie kontantstrøm økte mellom 2017 og 2020.

Hvorfor kjøpe IBM-aksjer?

Med sitt velkjente merkenavn og lange historie har IBM noen av egenskapene til den typen solide aksjer som den legendariske investoren Warren Buffett ville kjøpt, det eneste problemet er at han solgte sine IBM-aksjer for omtrent tre år siden (i 2018) til konsentrer deg om Apple-aksjer i stedet. Et terminutbytte på rundt 4,8% i skrivende stund, og en historie med å betale utbytte av lignende størrelse, gjør imidlertid at IBM-aksjen ser attraktiv ut sammenlignet med de mye lavere renteinntektene du ville fått hvis du satte inn pengene dine i en bank konto i stedet for å investere i IBM.

Eksperttips om kjøp av IBM-aksjer

I motsetning til Apple, Tesla eller andre teknologiaksjer, er det usannsynlig at IBM vil forandre verden med revolusjonerende teknologi med det første, så denne solide aksjen passer sannsynligvis best for langsiktige investeringer hvor man fokuserer på utbetaling av utbytte.
- Tony Loton
Kjøp IBM-aksjer i dag!

5 ting du bør vurdere før du kjøper IBM-aksjer

Det er minst fem ting du bør vurdere før du kjøper IBM-aksjer eller andre selskapers aksjer.

1. Forstå selskapet

Hvis du har lest noen av bøkene skrevet av den erfarne og suksessrike investoren Peter Lynch, vet du at han foreslår å investere i selskaper du selv bruker. Hvis et selskap er populært blant deg, vennene dine og familien din, er det sannsynlig at det også er populært blant andre kunder. Imidlertid gjør et selskap du liker ikke automatisk en god investering, noe eiere av aksjer i deres favorittfotballklubbaksjer kan bekrefte. Så ta inspirasjon fra denne ideen, men ikke ta det for langt.

2. Forstå det grunnleggende innen investering

Hvis du liker et selskap og ønsker å investere i det, er det også viktig å kunne analysere det fra et fundamentalt økonomisk perspektiv. For eksempel er IBM-aksjer attraktive som utbyttebetalende aksjer uavhengig av om du bruker selskapets produkter eller tjenester. I tillegg til utbytteavkastning, bør du gjøre deg kjent med de andre grunnleggende målene (som P/E-forholdet) diskutert tidligere. Ikke avfei verdien av teknisk analyse – eller diagramlesing – for å avgrense tidspunktet for aksjekjøpene dine. Enkelt sagt, sett deg inn i det grunnleggende innen investering.

3. Velg din megler med omhu

Etter å ha identifisert en aksje du vil kjøpe basert på produktene eller tjenestene, og deretter sikkerhetskopiere investeringshypotesen din med teknisk eller fundamental analyse, må du sette planen ut i livet ved å kjøpe aksjer via en megler.

Meglere er forskjellige, derfor har vi laget en oversikt over gode alternativer du kan forsøke. Vi prioriterer lave gebyrer, god kundeservice og fremfor alt reguleringsstatus. En regulert megler kan tilby deg negativ saldobeskyttelse (slik at du ikke kan tape mer penger enn du noen gang har satt inn) og beskyttelse mot mislighold opp til et visst nivå. For eksempel kan Financial Services Compensation Scheme (FSCS) levert av Storbritannias Financial Conduct Authority (FCA) beskytte pengene dine opp til £85 000 per finansinstitusjon.

4. Bestem hvor mye du vil investere

En av de viktigste aspektene ved å investere er pengestyring, som – enkelt sagt – betyr å sørge for at du ikke blir blakk. Perioder med uttak, når verdien av investeringene faller før de forhåpentligvis går høyere, er uunngåelige. Selv om du tror at investeringsbeslutningene vil stemme i det lange løp, er det velkjent at "markedene kan forbli irrasjonelle lenger enn du kan forbli solvent". Det er derfor viktig at du ikke investerer penger du kommer til å måtte ta ut på feil tidspunkt, da dette kan føre til betydelige tap som kunne ha vært unngått om du hadde hatt råd til å la investeringene hente seg inn igjen.

En annen måte å si dette på er "aldri invester penger som du ikke har råd til å tape", men pass på at dette kan bli en selvoppfyllende profeti: hvis du har råd til å tape mye penger, vil du sannsynligvis gjøre det, fordi du vil vær mindre forsiktig.

Når du har bestemt deg for hvor mye du virkelig har råd til å investere, er neste skritt å investere de klokt. Dette betyr å diversifisere risikoen din over mange aksjer og andre eiendeler i stedet for å sette hele beholdningen din på en enkelt aksje som potensielt kan gå konkurs. Alternativt kan du diversifisere over tid ved å investere et lite beløp hver måned i et indeksfond.

5. Sett et mål for investeringen din

Når du har sett på hvor mye du ønsker å investere, bør du også tenke gjennom hvorfor du investerer. Ønsker du å binde opp midlene dine i lang tid for pensjonssparing vil det være en god idé (i Storbritannia) å investere via en skatteeffektiv konto som en individuell sparekonto (ISA) eller selvinvestert personlig pensjon (SIPP). Dette er kanskje ikke en god idé hvis du trenger å kunne ta ut pengene dine tidligere, eller hvis du ser etter noen spekulative "raske gevinster" i stedet for jevn inntekt fra utbytte. For kortsiktige spekulasjoner kan det passe bedre å bruke en meglers spreadbetting eller CFD-handelskonto.

Oppsummering av kjøp av IBM-aksjer

I denne veiledningen så vi først på IBM som et selskap: dets historie, forretningsmodell, hvordan det tjener penger og hvordan det har prestert de siste årene. Deretter vendte vi oppmerksomheten mot å se på IBM som et potensielt aksjekjøp, basert på økonomiske fundamentale faktorer som utbytteavkastningen. Vi avsluttet med å diskutere noen av de andre tingene du bør vurdere før du investerer; spesielt hvor mye du har råd til å investere.

Etter å ha fortalt deg hvordan du kjøper andre aksjer, vil vi avslutte med å svare på noen vanlige spørsmål.

Alternative aksjer

Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...
ThyssenKrupp logo
ThyssenKrupp
TYEKF
...
...
Valeo logo
Valeo
VLEEF
...
...
Vestas logo
Vestas
VWSYF
...
...
Netflix logo
Netflix
NFLX
...
...
Abn Amro logo
Abn Amro
ABN
...
...

Ofte stilte spørsmål

 1. IBM er notert på to amerikanske børser: New York Stock Exchange (NYSE) og Chicago Stock Exchange (NYSE Chicago). Du vil også finne IBM-aksjer notert på andre børser som for eksempel tyske Börse Frankfurt.

 2. IBM-aksjer har betalt utbytte i mange tiår, i hvert fall så langt tilbake som i 1962.

 3. En måte å forhindre at investeringen din i IBM-aksjer går helt i null (hvor usannsynlig dette enn kan virke), er å diversifisere på tvers av flere aksjer og andre eiendeler i stedet for å investere alle pengene dine i IBM-aksjer.

 4. Du kan bruke tekniske analyseteknikker - dvs. diagramlesing - på alle aksjer, men slike teknikker kan være bedre for spekulanter som ønsker å dra nytte av store kursbevegelser for momentumaksjer som Tesla. En solid aksje som IBM er bedre kjøpt basert på fundamental analyse.

 5. Da IBM utviklet sin første personlige datamaskin (IBM PC) i 1980, signerte selskapet en ikke-eksklusiv kontrakt for oppstartsprogramvareselskapet Microsoft for å utvikle MS-DOS-operativsystemet som skulle kjøre på IBMs maskinvare. Selv om maskinvaren med "åpen arkitektur" ble kopiert av andre produsenter som produserte IBM-kompatible PC-er, kjørte alle disse PC-ene Microsofts operativsystem. Dermed tjente Microsoft penger mens IBM tapte markedsandeler.

 6. Gjennom 1980-tallet og utover fikk IBM kallenavnet "Big Blue" - kanskje på grunn av den blå fargen på skjermene, eller kanskje på grunn av den dypblå firmalogoen. IBM omfavnet kallenavnet og kalte til og med sjakkmaskinen "Deep Blue".