HomeAksjerKjøp Eletrobras
Start å handle med eToro

Hvordan kjøpe Eletrobras (EBR)-aksjer i Norge 2022

Eletrobras (EBR)
...
24-timers endring
...
exchange
...
Forfatter: Mircea Vasiu Oppdatert: July 6, 2022

Eletrobras er det største selskapet innen elektrisk energi i Latin-Amerika, og står for 29% av den installerte produksjonskapasiteten i Brasil. Selskapet drifter også totalt 1500 kilometer med overføringslinjer som forbinder land som Argentina, Uruguay og Venezuela.

Eletrobras-aksjene er notert på New York-børsen under tickeren EBR, og som de fleste andre energiselskap har de et stort utbytteutbetalingsforhold. I 2020 kjørte Eletrobras over 50 000 MW i installert kapasitet, og genererte nærmere 200 000 GWh, hvorav omtrent 97% kom fra grønne energikilder.

Selskapet driver en blanding av vann-, kjernekraft-, vind- og solenergikilder for å produsere elektrisitet, og bare rundt 3% av produksjonen kommer fra termiske kraftverk. Denne artikkelen ønsker å gi et fullstendig bilde av Eletrobras og å være en guide for de som ønsker å kjøpe Eletrobras-aksjer.

Hvordan kjøpe EBR-aksjer med 5 enkle trinn

 1. 1
  Besøk eToro via lenken nedenfor og registrer deg ved å oppgi din informasjon i de påkrevde feltene.
 2. 2
  Oppgi din personinformasjon og svar på et enkelt spørreskjema for informasjonsårsaker.
 3. 3
  Trykk på "Innskudd", velg din foretrukne betalingsmetode og følg instruksjonene for å finansiere kontoen din.
 4. 4
  Søk etter din favorittaksje og se de viktigste detaljene. Når du er klar til å investere, trykker du på "Handle".
 5. 5
  Oppgi beløpet du ønsker å investere, og konfigurer handelen din for å kjøpe aksjen.

Alt du trenger å vite om Eletrobras

Den følgende delen av artikkelen dekker selskapets virksomhet mer detaljert. Vi skal se på Eletrobras sin historie, strategi, inntektskilder og hvordan Eletrobras aksjekurs har prestert de siste årene.

Eletrobras' historie

Eletrobras ble grunnlagt i Rio de Janeiro i 1962. Selskapet eies av den brasilianske regjeringen og hadde innen desember 2020 4,7 GW installert produksjonskapasitet utenfor Brasil.

Hva er Eletrobras strategi?

Den kontrollerer en gruppe generasjons- og overføringsselskaper som Eletronorte, Eletrobras Eletropar eller CHESF (Compnahia Hidro-Eltrica de Sao Francisco). Det første er ansvarlig for energikraft, produksjon og distribusjon i stater som Amapa og Mato Grosso. Det andre selskapet er involvert i andre energiselskaper, og det tredje har driften i de nordøstlige byene i Brasil. Dette er bare noen få eksempler på selskapene Eletrobras eier eller kontrollerer.

Sammen med sine datterselskaper driver og kontrollerer selskapet 31 vannkraftverk, 7 termiske anlegg, samt to atomkraftverk. Det opererer med andre ord som et integrert elektrisk selskap i Brasil og Latin-Amerika.

Hvordan tjener Eletrobras penger?

Eletrobras selger elektrisk energi til husholdninger og bedrifter i Brasil og andre land i Latin-Amerika. Det eier rundt 40% av Brasils produksjonskapasitet og kontrollerer nesten 70% av det nasjonale sammenkoblede systemet.

Hvordan har Eletrobras prestert de siste årene?

Eletrobras aksjekurs har ligget under $10 etter COVID-19 2020-pandemien. Markedet dannet et hode- og skuldermønster med den høyeste prisen i hodedelen av mønsteret på $11. Utfordringene ved $10 viser den stive motstanden som ligger der, og under det pandemiledede markedssalget falt Eletrobras-aksjene mer enn 50% fra 2020-høydene. Aksjekursen tok imidlertid tilbake det meste av det tapte terrenget, etterhvert som verden begynte å lyset i enden av tunnelen i takt med at covid-19-vaksinasjonstakten økte.

Fundamental analyse av Eletrobras

Den neste delen av denne artikkelen fokuserer på Eletrobras' fundamentale analyse. Vi vil dekke ting som selskapets inntekter, fortjeneste per aksje, prisinntjeningsforhold, utbytte og kontantstrøm.

Eletrobras' inntekter

Omsetning er første post i resultatregnskapet og viser hvor mye selskapet har solgt over en gitt periode. Investorer bør være klar over at resultatregnskapet er en refleksjon av de økonomiske resultatene i en periode, vanligvis ett regnskapsår, og det starter med hvor mye selskapet solgte i den perioden.

Eletrobras genererer inntekter på nær 33 milliarder brasilianske realer, eller rundt 6 milliarder dollar i 2021, og inntektene anslås å forbli relativt stabile i årene som kommer. For et energiselskap som Eletrobras er dette en av styrkene deres – evnen til å projisere stabile inntekter i mange år fremover.

Eletrobras' fortjeneste per aksje

Fortjeneste per aksje eller EPS er en finansiell beregning som viser hvor mye selskapet har hentet inn i fortjeneste per enkeltaksje. Jo høyere tall, jo bedre for investorer, da det viser økt lønnsomhet.

Eletrobras sine estimater for 2021 EPS er BRL5,43, forventet å nå 5,93 innen 2023.

Eletrobras' P/E-forhold

P/E, eller prisinntjeningsforholdet, er en beregning som brukes av investorer for å verdsette en virksomhet. Et høyere P/E-forhold er ikke ønskelig fordi det viser hvor mange år investeringen din er gjenvunnet dersom selskapets lønnsomhet forblir den samme.

Eletrobras' P/E-forhold for 2021 er estimert til 7,02, noe som betyr at investorer er villige til å betale $7,02 for hver dollar selskapet tjener i overskudd. For årene fremover anslås P/E-raten å synke til 6,42 innen 2023 og deretter stige til 14,32 innen 2025.

Eletrobras' utbytte

Et utbytteavkastning er et finansielt forhold som forteller prosentandelen av utbyttet som betales til gjeldende pris. Effektivt beregnes det som forholdet mellom årlig utbytte per aksje og gjeldende aksjekurs og et høyere utbytteavkastning er attraktivt for utbyttesøkende investorer.

Eletrobras har en utbytteavkastning etter 12 måneder (TTM) på 8,51%, som er mye høyere enn 3,39% sektormedianen. Evnen til å betale utbytte til aksjonærene er noe av det mest attraktive med et energiselskap, og verktøy er en del av enhver utbyttesøkende porteføljestrategi.

Eletrobras' kontantstrøm

En annen økonomisk beregning å vurdere når du verdsetter en virksomhet er kontantstrøm. Det viser selskapets evne til å møte kort, mellomlang og langsiktig likviditetsbehov, og den frie kontantstrømmen er spesielt viktig.

Den frie kontantstrømmen viser hvor mye kontanter som er igjen i selskapet etter at alle kostnader ved å drive forretning er dekket. Naturligvis, jo høyere tall, jo bedre, fordi kontantene som genereres kan brukes til å finansiere ekspansjonsplaner, for eksempel å åpne nye markeder eller lansere nye produkter. I tillegg kan kontantene brukes til å betale ned gjeld, og dermed forbedre soliditeten og gjøre selskapet mer attraktivt i investorenes øyne.

Eletrobras frie kontantstrøm forventes å forbedres betydelig i årene fremover, og anslås å vokse omtrent fire ganger sammenlignet med 2021-nivåene.

Hvorfor kjøpe Eletrobras-aksjer?

Her er noen grunner til at du kanskje vil kjøpe Eletrobras-aksjer:

 • Jevn inntektsstrøm;
 • Utbyttebetalende selskap;
 • Nesten all energi som genereres kommer fra fornybare kilder;
 • Økende fri kontantstrøm tilgjengelig i årene som kommer.

Eksperttips om kjøp av Eletrobras-aksjer

Som et energiselskap har Eletrobras fordelen av jevne inntektsstrømmer. Den forretningsmessige usikkerheten er derfor ubetydelig, spesielt med tanke på at dette er det største energiselskapet i Latin-Amerika.
- Mircea Vasiu
Kjøp Eletrobras-aksjer i dag!

5 ting du bør vurdere før du kjøper Eletrobras-aksjer

Her er fem ting du bør vurdere før du kjøper Eletrobras-aksjer.

Forstå selskapet

Sørg for at du forstår selskapets drift. Ideelt sett bør du som investor være oppmerksom på bransjetrender, reguleringer i hovedmarkedene, hvilke risikoer som ligger foran deg og hva som kan påvirke virksomheten i årene som kommer.

For en nytteaksje som Eletrobras kan ting som endringene i kundebasen være viktige, i tillegg til hva selskapet gjør for å tiltrekke seg nye kunder (f.eks. investere i ny infrastruktur, planer om å utvide til andre markeder osv.).

Jo mer data og info du har om selskapet, jo bedre informert er du. Sørg også for å sjekke tilgjengelig informasjon på selskapets nettsider, lese og tolke regnskapet, samt veiledningene gitt av ledelsen.

Forstå det grunnleggende innen investering

Investering er ikke bare for de som studerer økonomi, men det hjelper sikkert å forstå noen økonomiske termer så vel som å investere. Ting som økonomiske nøkkeltall eller regler for pengestyring hjelper i investeringsprosessen. Som investor kan det også være lurt å bruke alle verktøyene som tilbys av megleren, for eksempel typene ventende ordre som hjelper deg å håndtere risikoen bedre.

Velg din megler med omhu

Megleren spiller en viktig rolle i investeringsprosessen. Ikke alle meglere er like, og derfor er det helt nødvendig at du gjør dine egne undersøkelser for å velge riktig megler for deg.

En ting er sikkert - du bør bruke en regulert megler. Dessverre er ikke alle meglere regulert, og tilstedeværelsen av en finansmyndighet som regulerer meglerens aktivitet er en stor fordel for kundene. Noen meglere velger å hoppe over reguleringsprosessen på grunn av de høye kostnadene, men det er et dårlig signal om måten megleren driver virksomheten sin på. Prøv også å finne ut om megleren tilbyr negativ saldobeskyttelse eller om den skiller kundenes midler fra midlene som trengs for den daglige driften.

Bestem hvor mye du vil investere

Dette er kanskje den vanskeligste delen av investeringsprosessen. Folk tiltrekkes av finansmarkedene med et ønske om å tjene penger, og mange ønsker å bli rike raskt. På grunn av det blir det ofte gjort feil, og i noen tilfeller fører disse feilene til store tap.

Regler for pengehåndtering bidrar til å beskytte en konto samtidig som den gir rom for å vokse. For eksempel, i stedet for å investere alle midlene i ett enkelt selskap, vil du kanskje diversifisere porteføljen din og dermed risikoen. I stedet for å kjøpe ett verktøy i ett land, kan det være lurt å dele investeringen opp i flere forsyningsselskaper i forskjellige regioner, og dermed spre risikoen for at én enkelt investering går galt. Diversifisering fungerer også ved å legge til en portefølje ukorrelerte eiendeler.

Sett et mål for investeringen din

Hva er grunnen til at du ønsker å investere? Selv om dette er et enkelt spørsmål, kan det være nøkkelen til å vite hvilken strategi du bør velge.

Noen tradere investerer for å spare til pensjon, og foretrekker derfor en kjøp og hold-tilnærming. Da er ikke inngangsprisen nødvendigvis like viktig, ettersom at man planlegger å holde aksjen over flere år, kanskje til og med tiår.

Andre tradere liker å spekulere på en aksjes volatilitet. For disse er teknisk og fundamental analyse viktig, samt økonomiske utviklinger som påvirker prisene daglig.

Alt i alt, jo mer klarhet du har med tanke på hva du ønsker å oppnå med investeringene dine, jo lettere er det å administrere porteføljen.

Oppsummering av kjøp av Eletrobras-aksjer

Eletrobras er det største selskapet innen elektrisk energi i Brasil og Latin-Amerika. Det er aktivt i generering, overføring og kommersialisering av elektrisk energi, hvor nesten alt kommer fra fornybare kilder. Dette er et forsyningsselskap, og dermed utbyttebetalende, med høy utbytteavkastning og ekspansjonsplaner i Latin-Amerika. Kontantstrømposisjonen er satt til å forbedre seg i årene fremover, og forventes å stige firedoble seg innen 2025 og utover.

For de som er klare til å investere i Eletrobras-aksjer, er det neste man må gjøre å finne et meglerhus som tilbyr Eletrobras-aksjer. Denne artikkelen har gitt deg en liste over slike meglere, deretter er det bare finne aksjen du ønsker å kjøpe på plattformen. Til slutt legger du inn en ordre, enten ventende eller til gjeldende markedspris.

Handel til markedspris betyr at megleren vil bruke gjeldende markedspriser for å utføre ordren, mens handel med ventende ordre betyr at prisen må nå et visst nivå før en ordre blir utført. For eksempel, hvis du ønsker å kjøpe fra høyere nivåer enn gjeldende markedspris, kan det være lurt å bruke en ventende kjøpsordre, så vil megleren utføre den om og når prisen når det angitte nivået.

Om du ikke føler deg helt klar til å investere ennå finnes det mange gode læringsressurser både på denne siden og andre steder på nettet. Sørg for å lese mer om investeringsprosessen og hvordan investering fungerer. Ideelt sett åpner du en demokonto hos et meglerhus for å teste markedet ved å bruke virtuelle midler og bli kjent med meglerens tilbud så vel som med markedets volatilitet.

Alternative aksjer

Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...
Valeo logo
Valeo
VLEEF
...
...
Vestas logo
Vestas
VWSYF
...
...
Netflix logo
Netflix
NFLX
...
...
ThyssenKrupp logo
ThyssenKrupp
TYEKF
...
...

Ofte stilte spørsmål

 1. Det er vannkraft. Av de omtrent 97% rene energikildene som brukes av Eletrobras, står vannkraft for 91,3%. Resten tilhører kjernekraft (3,9%), vindkraft (1,4%) og solenergi (1%). Kull, dieselolje og naturgass utgjør bare en liten andel av Eletrobras installerte kapasitet.

 2. Det meste av selskapets virksomhet er i Brasil, men nylig forsøkte det å ekspandere i andre regioner. Dermed jobber det med utviklingen av Arco Norte-prosjektet, et 1900 kilometer lang overføringssystem som krysser Brasil, Guyana, Surinam og Fransk Guyana. Den driver også 1500 kilometer med overføringslinjer i land som Venezuela eller Argentina.

 3. Eletrobras har lagt stor vekt på ESG – den mottok en bronsepris i The Sustainability Yearbook 2021, en publikasjon som viser verdens mest bærekraftige selskaper. Listen dekker over 7000 globale selskaper fra ulike bransjer og rangerer dem basert på deres score på økonomiske, miljømessige, sosiale og styringsmessige beregninger.

 4. Eletrobras er notert på den lokale B3 (Brasil, Bolsa, Balcao), en børs lokalisert i Sao Paulo, Brasil. Det er også notert på Madrid-børsen så vel som på New York-børsen. Eletrobras er en del av Ibovespa-indeksen, en referanseindeks med 83 aksjer som handles på B3.

 5. En løsning er å ta ut delvis fortjeneste når aksjekursen stiger og flytte stop-loss-ordren til break-even. På denne måten er du satt til å tjene penger selv om stigningen viser seg å være falsk. Et annet alternativ er å ganske enkelt bruke en etterfølgende stoppordre, noe som betyr at stop-loss-ordren følger bevegelsen høyere i pris og den justerer seg til høyere nivåer automatisk.

 6. Dette er en del av pengestyringssystemet, og det innebærer bruk av en stop-loss-ordre. En slik ordre instruerer megleren til automatisk å stenge posisjonen. Noen tradere foretrekker å ha en "mental" stop-loss-ordre, noe som betyr at de vil lukke investeringen manuelt når den stigende trenden snur, men dette er risikabelt fordi markedet kan bevege seg for raskt.