Home » News » Wall Street, globale markeder synker på rapporten USA kan stramme tekniske fortauskanter på Kina.

Wall Street, globale markeder synker på rapporten USA kan stramme tekniske fortauskanter på Kina.

Wall Street fulgte globale markeder ned onsdag da teknologiaksjene sank etter at en rapport sa at USA planlegger strengere importkontroller på selskaper som deler brikkefremstillingsteknologi med Kina.

Futures for S&P 500 sank 1 % før klokken, mens futures for Dow Jones Industrial Average falt 0,3 %. Den teknologitunge Nasdaq falt 1,5 % i tidlig handel.

Den ubekreftede rapporten fra Bloomberg sa at president Joe Biden vurderer å bruke en omfattende regulering, Foreign Direct Product Rule, for ytterligere å begrense salget av kritisk utstyr for brikkefremstilling til Kina.

USA har blokkert kinesisk tilgang til avanserte brikker og utstyr for å lage dem, med henvisning til sikkerhetshensyn, og oppfordret sine allierte til å følge etter. De fleste har styrket kontrollen, men mange selskaper i bransjen fortsetter å gjøre forretninger med Kina.

Aksjene i Tokyo Electron stupte 7,5 prosent. Presisjonsverktøyprodusenten Disco Corp. sank 4,5 % og Lasertec, som lager utstyr for å inspisere defekter i databrikker, falt 5 %.

Den nederlandske brikkeutstyrsprodusenten ASML Holding NV falt 7,7 % i forhåndsmarkedet, mens Nvidia falt 3,7 %.

ASML er verdens eneste produsent av maskiner som bruker ekstrem ultrafiolett litografi for å lage avanserte halvledere. I 2023 ble Kina ASMLs nest største marked, og sto for 29 % av inntektene ettersom kinesiske selskaper kjøpte opp utstyr før lisenskravet trådte i kraft.

Utenfor teknologisektoren tapte Spirit Airlines mer enn 5 % etter at rabattselskapet kuttet sin inntektsveiledning for andre kvartal og lastebilselskapet JB Hunt Transport Services tapte 2,9 % etter at det bommet på Wall Streets inntekter og fortjenestemål, da salget falt nesten 7 % sammenlignet med til året siden.

Tokyos Nikkei 225-indeks falt 0,4 % til 41 097,69.

Taiwans Taiex falt 1 % da Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. tapte 2,4 %.

Markedene i Taiwan ble skranglet av kommentarer fra tidligere president Donald Trump til Bloomberg som kritiserte den selvstyrte øya som Beijing har gjort krav på, som USA er forpliktet til å forsvare i henhold til traktat dersom den blir angrepet.

“Taiwan bør betale oss for forsvar,” sa Trump ifølge en utskrift av et intervju publisert av Bloomberg. “Taiwan tok brikkeforretningen vår fra oss, jeg mener, hvor dumme er vi?” han sa.

I Europa ved middagstid var Londons FTSE 100 flat da data viste at inflasjonsraten holdt seg stabil på Bank of Englands mål på 2 % i juni. Det traff håpet om et sentralbankrentekutt, selv om dataene som var bedre enn ventet presset det britiske pundet over $1,30 tidlig onsdag.

Tysklands DAX og CAC 40 i Paris falt hver 0,4 %.

I valutahandel falt den amerikanske dollaren til 156,51 japanske yen fra 158,34 yen onsdag. Den hadde handlet i forrige uke nær 162 yen, men yenen steg kraftig på fredag. Rapporter sa at finansdepartementet kan ha intervenert i valutamarkedet onsdag, og at det hadde gått inn i forrige uke, og kjøpt nesten 6 billioner yen (37 milliarder dollar) for å støtte yenen.

Andre steder i Asia steg Australias S&P/ASX 200 0,7 % til 8 057,90 etter å ha nådd et all-time high på 8 083,70 under morgenhandel. Sør-Koreas Kospi falt 0,8 % til 2 843,29.

Hong Kongs Hang Seng steg 0,1 % til 17 739,41, mens Shanghai Composite-indeksen tapte 0,5 % til 2 962,85.

Handelsmenn venter på utfallet av et møte på toppnivå i det regjerende kommunistpartiet, som avsluttes torsdag. Den lukkede dørsamlingen i Beijing forventes å støtte leder Xi Jinpings visjon om å investere tungt i å styrke Kinas selvforsyning med avansert teknologi.

I andre forretninger ga amerikansk benchmark-råolje 72 cent til 81,46 dollar per fat i elektronisk handel på New York Mercantile Exchange.

Brent-olje, den internasjonale standarden, økte 50 cent til 84,23 dollar per fat.

Euroen steg til $1,0943 fra $1,0897.

I USA tirsdag viste en rapport at salget hos forhandlere holdt seg fast forrige måned til tross for økonomenes forventninger om en nedgang.

Likevel tror mange markedsaktører at inflasjonen avtar nok til å overbevise Federal Reserve om å begynne å kutte renten snart. Fed har holdt hovedrenten på det høyeste nivået på mer enn to tiår i håp om å bremse økonomien akkurat nok til å få inflasjonen helt under kontroll.

Tirsdag klatret S&P 500 0,6 % til 5 667,20, og satte et rekordhøyt nivå for 38. gang i år. Dow Jones Industrial Average sprang 1,9 % til 40 954,48, og Nasdaq-kompositten la seg etter med en gevinst på 0,2 % til 18 509,34, da stjernene ble svakere for noen av årets største vinnere.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-global-markets-sink-on-report-us-might-tighten-tech-curbs-on-china/