Home » News » Asiatiske aksjer faller ned, rammet av AI-tvil og Trump-tolløkninger.

Asiatiske aksjer faller ned, rammet av AI-tvil og Trump-tolløkninger.

News Team

Aksjene trakk seg tilbake fredag i Asia, med benchmarks i Japan, Hong Kong og Sør-Korea som falt mer enn 2 % etter at Wall Street-indeksene falt kraftig på grunn av tvil om vanviddet rundt kunstig intelligens-teknologi.

President Donald Trumps beslutning om å presse videre med 25 % toll på import fra Mexico og Canada og å doble tollsatsene på kinesiske produkter til 20 % fikk også investorene til å gruble.

Tokyos Nikkei 225-indeks tapte 3,4 % til 36 939,89, trukket ned på grunn av fallende kurser for aksjer i teknologiselskaper. Produsenten av databrikketestutstyr Advantest sank 9,4 %, Disco Corp., en annen utstyrsprodusent, tapte 11,1 %, og Tokyo Electron falt 5,3 %.

Hong Kongs Hang Seng-indeks tapte 2,3 % til 23 175,49, mens Shanghai Composite Index tapte 0,9 % til 3 358,28.

Sør-Koreas Kospi ga opp 3,2 % til 2.538,07.

I Australia falt S&P/ASX 200 1,1 % til 8 174,10.

Torsdag sank S&P 500 1,6 % til 5 861,57, og Dow Jones Industrial Average falt 0,4 % til 43 239,50. Nasdaq-kompositten falt 2,8 % til 18 544,42.

S&P 500 har falt fem av de siste seks handelsøktene etter å ha satt en all-time high forrige uke. Bekymringer for de økonomiske utsiktene i USA har ligget bak mye av fallet, inkludert bekymringer over hvordan tollsatser kan forverre inflasjonen og masseoppsigelser av offentlig ansatte kan øke arbeidsledigheten.

Superstar-aksjen Nvidia, et av Wall Streets mest innflytelsesrike selskaper som har vært ledende på markedet i årevis, tapte 8,5 % etter først å ha steget ved børsåpningen etter en resultatrapport som var bedre enn forventet.

Bedre enn forventet inntektsrapporter har blitt rutine for Nvidia, hvis brikker driver bølgen inn i kunstig intelligens-teknologi, men dette var selskapets første siden Kinas DeepSeek rystet hele AI-industrien ved å si at den har en stor språkmodell som kan konkurrere med verdens beste uten å bruke de dyreste brikkene.

En oppgang på 1,7 % for Berkshire Hathaway, selskapet drevet av den berømte investoren Warren Buffett, var en av de sterkeste oppoverkreftene på indeksen. Eieren av Geico, BNSF railroad og andre virksomheter har nylig bygget en forsamling av ubrukte kontanter. Det kan tyde på at Buffett, som er kjent for å kjøpe aksjer når prisene er lave, kanskje ikke ser mye verdt å kjøpe i et marked som ifølge kritikere ser for dyrt ut.

Treasury-rentene svingte etter Trumps siste kunngjøring om tariffer. Han sa: “De foreslåtte TARIFFENE som er planlagt å tre i kraft den FJERDE MARS, vil faktisk tre i kraft som planlagt” for import fra Canada og Mexico. Han sa også at han ville legge til en ytterligere 10 % toll til gjeldende 10 % toll på kinesiske produkter på den datoen.

Slike trekk kan presse prisene opp for amerikanske husholdninger når inflasjonen allerede har vist seg å være sta. Wall Street har håpet at truslene bare er innflytelse som Trump vil bruke til å forhandle med andre land før han til slutt påfører økonomien mindre smerte enn fryktet.

Men selv om det viser seg å være tilfelle, har all snakk om tariffer allerede fått amerikanske husholdninger til å føle seg mer nervøse for økonomien. Det er farlig fordi deres sterke pengebruk har vært hovedårsaken til at den amerikanske økonomien har unngått en resesjon.

Slik usikkerhet presser også Federal Reserve, som har få, om noen, verktøy for å hjelpe en økonomi der veksten avtar og inflasjonen øker samtidig.

Foreløpig ser i det minste den amerikanske økonomien ut til å være i solid form. Regjeringen forlot torsdag sitt anslag for den amerikanske økonomiens ytelse i løpet av de tre siste månedene av 2024, selv om den hevet anslaget for et mål på inflasjonen i løpet av kvartalet.

En egen rapport sa at flere amerikanske arbeidere søkte om arbeidsledighetstrygd forrige uke. Mens tallet er på tre måneders høyde, er det fortsatt ikke i nærheten av hvor det har vært i tidligere resesjoner.

I annen handel tidlig fredag tapte amerikansk referanseråolje 32 cent til 70,03 dollar per fat i elektronisk handel på New York Mercantile Exchange.

Brent-olje, den internasjonale standarden, ga tilbake 33 cent til 73,24 dollar per fat.

Den amerikanske dollaren falt til 149,55 japanske yen fra 149,82 yen sent torsdag. Euroen falt til $1,0390 fra $1,0401.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-skid-hit-by-ai-doubts-and-trump-tariff-hikes/