Home » News » Intel er Dows største taper

Intel er Dows største taper

Halvledere er i alt. Våre telefoner, våre bærbare datamaskiner, våre TV-er. Til og med bilene våre. Men bekymringer for en global resesjon og fortsatt bekymring for forsyningsmangel som stammer fra langvarige pandemierelaterte nedleggelser i Asia de siste to årene, har skadet de beste chipselskapene.

Aksjene i Intel Corporation (NASDAQ: INTC) er ned mer enn 45 % i år, noe som gjør den til den største hunden i Dow. Intel (INTC) sliter til tross for godt publiserte planer om å bygge flere fabrikker i USA og ansette flere hjemme. President Biden turnerte til og med nettopp det nye Intel (INTC)-anlegget i Ohio for sin banebrytende seremoni.

For å være rettferdig er ikke Intel det eneste brikkeselskapet som har det tøft i år.

Aksjene til halvlederrivalene NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) og Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD) har begge falt mer enn 50 %. Forsyningskjedeproblemene og frykten for en raskt avtagende økonomi tynger hele sektoren. Referanseindeksen Philadelphia Semiconductor Index (SOX), eller SOX som den er kjent på Wall Street, er ned nesten 40 % i 2022.

Men Intel har vært en etternøler lenger. Aksjene handles nå på det laveste nivået siden mai 2016. Aksjen har gått ned mer enn 25 % de siste fem årene mens SOX har mer enn doblet seg, Nvidia er opp nesten 200 % og AMD har steget mer enn 400 %.

Kan den nye administrerende direktøren Pat Gelsinger (han tok over i 2021) snu Intel? Investorer kan gi Gelsinger mer tid til å få selskapet tilbake på sporet.

Hvor lang tid er imidlertid uklart. Gelsingers forgjenger, Bob Swan, var administrerende direktør i bare litt mer enn to år. Swan tok over for Brian Krzanich, som trakk seg i 2018 etter å ha avslørt et “‘tidligere samtykkeforhold” med en Intel-ansatt.

En fondsforvalter som eier aksjen tror Gelsinger vil kunne returnere Intel til sin fordums prakt. Men han sa at det vil ta tid og at investorer ikke trenger å skynde seg inn i aksjen ennå.

«Jeg tror ikke det haster med å kjøpe. Men på lengre sikt tror jeg at Intel vil rette skipet, sier Jeff Travis, porteføljeforvalter i Oak Associates Funds. Travis eier Intel i Red Oak Technology Select-fondet.

Travis mener at halvlederaksjer fortsatt er en god “sekulær vekstindustri” og at verdivurderinger nå er attraktive gitt hvor kraftig aksjene har falt.

Han sa at brikkeutstyrsselskapene KLA og Kulicke og Soffa Industries Inc. (NASDAQ: KLIC), som selger produkter til store halvlederprodusenter, og Ambarella Inc (NASDAQ: AMBA), hvis videobehandlingsbrikker brukes i biler, er toppvalg.

Så er det verste over for disse og andre halvlederselskaper? Goldman Sachs-analytikere tror ikke det. De kuttet sine inntekter og inntektsestimater på fredag for minnebrikkeledere Micron Technology, Inc. (NASDAQ: MU), som vil rapportere inntjening på torsdag, og Western Digital Corp (NASDAQ: WDC).

“Det har vært en rekke negative bransjedatapunkter,” bemerket analytikerne, og pekte på forsiktige kommentarer om etterspørselen fra Intel, AMD og Nvidia de siste ukene. Goldman-analytikerne la til at det er “svakhet på tvers av sluttmarkedene for PC, bedriftsserver og smarttelefon.”

Så det kan snart være en bunn for de store chipselskapene ennå.

Shocktober eller Rocktober for aksjer?

September er historisk sett den verste måneden for aksjemarkedet. Denne september viser seg å være intet unntak.

Dow-indeksen har stupt mer enn 6 % så langt denne måneden og er ikke langt unna et lavpunkt på 52 uker. Det følger et fall på over 4 % i august. S&P 500 og Nasdaq har klart seg enda verre, med fallende henholdsvis 7 % og 8 %.

Kan markedet hoppe tilbake i oktober? Jada, måneden som slutter med Halloween har et dårlig rykte for å være skummelt for handelsmenn. Wall Street har hatt noen historiske dykk i oktober. Tenk 1929, 1987 og 2008 for eksempel.

Men disse massive oktobersalgene er faktisk uregelmessigheter. Aksjer nyter ofte sterke årsoppganger, da investorer satser på sunn inntjeningsvekst og sterke forbruksutgifter i løpet av ferien.

Detaljsalget har vært stigende den siste tiden, styrket av et stort fall i gass- og oljeprisene som bidrar til å putte mer penger i forbrukernes lommer. Så det er håp om at amerikanerne vil fortsette å handle, spesielt siden arbeidsmarkedet også er sterkt. Det bør øke bedriftens fortjeneste.

Fortsatt fører uroen i globale markeder, spesielt på grunn av inflasjon, til at blue chip-selskaper som FedEx Corporation (NYSE: FDX) advarer om deres inntjening og økonomi.

De fleste store selskaper vil rapportere inntjening for tredje kvartal i oktober… og det betyr at de også kan gi oppdaterte utsikter for fjerde kvartal og gi noen første glimt om hva de forventer for salg og fortjeneste i 2023.

Analytikere har allerede kuttet sine prognoser for tredje kvartal ganske betydelig de siste ukene. Ifølge data fra FactSet spår Wall Street nå en inntektsvekst på bare 3,2 % for tredje kvartal.

Hvis de må begynne å kutte ned estimatene for slutten av dette året og neste år også, kan det presse aksjene enda lavere.

“Det er mer nedsiderisiko for amerikanske aksjer,” sa Luke Tilley, sjeføkonom og leder for aktivaallokering og kvantitative tjenester for Wilmington Trust Investment Advisors.

Neste

Mandag: Tysklands BNP.

Tirsdag: amerikanske varige bestillinger; USAs forbrukertillit; USA nye hjem salg; inntekter fra Jabil Inc (NYSE: JBL), United Natural Foods Inc (NYSE: UNFI) og BlackBerry Ltd (NYSE: BB).

Onsdag: USA venter boligsalg; inntekter fra Cintas Corporation (NASDAQ: CTAS) og Paychex, Inc. (NASDAQ: PAYX).

Torsdag: USAs BNP (tredje anslag for Q2); Ukentlige krav om arbeidsløshet i USA: Porsche IPO; inntekter fra CarMax, Inc (NYSE: KMX), Rite Aid Corporation (NYSE: RAD), Bed Bath & Beyond Inc (NASDAQ: BBBY), Nike Inc (NYSE: NKE) og Micron Technology, Inc. (NASDAQ: MU).

Fredag: Slutten av tredje kvartal; US PCE-inflasjon; USAs personlige inntekter og utgifter; US U. of Michigan forbrukerstemning; Kina PMI; India rentebeslutning; inntekter fra Evergrande.