Home » News » Wall Street svinger når Trumps “Liberation Day” tynger investorene.

Wall Street svinger når Trumps “Liberation Day” tynger investorene.

News Team

På Wall Street steg S&P 500 0,6 % i en annen berg-og-dal-banedag, etter å ha vært ned hele 1,7 % i løpet av morgenen. Reverseringen hjalp indeksen med å barbere tapet for årets tre første måneder til 4,6 %, noe som gjorde det til det verste kvartalet på to og et halvt år.

Dow Jones Industrial Average svingte også høyere etter å ha slettet et innledende tap, og det klatret 417 poeng, eller 1%. Slides for Tesla, Nvidia og andre innflytelsesrike Big Tech-aksjer sendte imidlertid Nasdaq-kompositten ned 0,1 %.

Slike nakkevridende vendinger har blitt rutine for det amerikanske aksjemarkedet nylig på grunn av usikkerhet om hva Trump vil gjøre med tollsatser – og hvor mye de vil forverre inflasjonen og redusere veksten for økonomier. Wall Streets svingninger fulgte et salg som spredte seg over hele verden tidligere mandag, da bekymringene bygde seg om effekten av tollsatsene som Trump sier vil bringe produksjonsjobber tilbake til USA.

I Japan falt Nikkei 225-indeksen 4 %. Sør-Koreas Kospi sank 3 %, og Frankrikes CAC 40 falt 1,6 %.

Investorer går til gull

I stedet for aksjer, styrket prisene seg for ting som anses som sikrere spill når økonomien ser skjelven ut. Gull steg igjen til en kort periode på $3.160 per unse.

Prisene på statsobligasjoner steg også, noe som igjen sendte rentene ned. Renten på den 10-årige statskassen falt til 4,21 % fra 4,27 % sent fredag og fra omtrent 4,80 % i januar.

Onsdag skal USA begynne det Trump kaller «gjensidige» tariffer, som vil bli skreddersydd for å matche det han ser er byrden hvert land legger på hans, inkludert ting som merverdiavgift. Mye er fortsatt ukjent, inkludert nøyaktig hva den amerikanske regjeringen vil gjøre på «Liberation Day».

Økonomer justerer utsiktene

Hos Goldman Sachs forventer økonomer at Trump vil kunngjøre en gjennomsnittlig gjensidig tariff på 15 %. De hevet også prognosen for inflasjon og senket den for amerikansk økonomisk vekst mot slutten av året.

De ser nå en 35 % sjanse for resesjon det neste året, opp fra en tidligere prognose på 20 %, «som gjenspeiler vår lavere vekstprognose, fallende tillit og uttalelser fra tjenestemenn i Det hvite hus som indikerer vilje til å tolerere økonomisk smerte», ifølge Goldman Sachs-økonomen David Mericle.

Hvis 2. april-tollsatsene ender opp med å bli mindre tyngende enn investorene frykter – kanskje Trump ikke inkluderer noen ytterligere tolløkninger på Kina, for eksempel – kan aksjer øke. Men hvis de ender opp med å bli et verste scenario, som gjør bedrifter så redde at de begynner å kutte i arbeidsstyrken, kan aksjene synke mye lenger.

Selvfølgelig er det også sjansen for at 2. april gjør lite for å fjerne usikkerheten. Det kan ende opp med å bli et «springbrett for videre forhandlinger» i stedet for en «clearing event» for markedet, ifølge Michael Wilson og andre strateger hos Morgan Stanley.

“Dette betyr at politisk usikkerhet og vekstrisiko sannsynligvis vil vedvare – det er et spørsmål om i hvilken grad,” skrev Wilson i en rapport.

En bekymring er at selv om Trumps tollsatser ender opp med å bli mindre strenge enn fryktet, kan all usikkerheten skapt av dem alene føre til at amerikanske husholdninger og bedrifter fryser utgiftene sine, noe som ville skade en økonomi som hadde kjørt i et solid tempo for å stenge i fjor.

Wall Street-aksjer rammet hardest

Uansett, noen kjente navn var blant Wall Streets hardest rammede mandag.

Tesla falt 1,7 % for å bringe tapet for året så langt til 35,8 %. Det har vært en av årets dårligste prestasjoner i S&P 500, hovedsakelig på grunn av frykt for at merkevaren til elbilprodusenten har blitt for sammenvevd med administrerende direktør, Elon Musk.

Musk har ledet amerikanske myndigheters innsats for å kutte utgifter, noe som gjør ham til et mål for økende politisk sinne, og protester har florert i Teslas utstillingslokaler som et resultat.

Andre Big Tech-aksjer slet også. De har vært i sentrum for utsalget i stor grad på grunn av kritikk om at aksjekursene deres hadde blitt for dyre. Kritikere pekte på hvordan prisene deres steg raskere enn deres allerede raskt voksende fortjeneste de siste årene.

Nvidia, som har drevet vanviddet rundt kunstig intelligens-teknologi til å bli en av Wall Streets mest innflytelsesrike aksjer, falt 1,2 % for å bringe årets tap så langt til 19,3 %.

Vinnersiden av Wall Street

På vinnersiden av Wall Street var Mr. Cooper, som hoppet 14,5 % etter at boliglånsleverandøren sa at det ble kjøpt av boliglånsselskapet Rocket i en totalaksjeavtale til en verdi av 9,4 milliarder dollar. Avtalen kommer bare uker etter at Rocket kjøpte eiendomsnoteringsselskapet Redfin, og Rockets aksje falt 7,4 %.

Warren Buffetts Berkshire Hathaway steg 1,2 % og var en av de sterkeste kreftene som løftet S&P 500. Forelderen til GEICO og andre selskaper sa tidligere i år at de sitter på 334,2 milliarder dollar i ubrukte kontanter. Et så stort beløp kan indikere at Buffett, som er kjent for å kjøpe når prisene er lave, kan se lite verdt å kjøpe i et aksjemarked som kritikere hadde kalt for dyrt.

Newsmax steg 735 % på en svimlende første dag med handel for aksjen til nyhetsselskapet. Kursen var så flyktig at handelen med aksjen ble stoppet et dusin ganger i løpet av dagen.

Alt i alt steg S&P 500 30,91 poeng til 5 611,85. Dow Jones Industrial Average klatret 417,86 til 42 001,76, og Nasdaq-kompositten falt 23,70 til 17 299,29.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-swings-as-trumps-liberation-day-weighs-on-investors/