Home » Ordliste » Bjørnemarked

Bjørnemarked

Et bjørnemarked, eller et bjørneløp, representerer en tidsperiode der prisene på verdipapirer eller eiendeler faller. Det er flere årsaker til et bjørnemarked, hvor de vanligste er geopolitiske spenninger, en avtagende økonomi, pandemier og mer.

Vanligvis oppstår et bjørnemarked når en bredere markedsindeks faller minst 20% fra den siste toppen. Både bredere markeder, som S&P 500, og individuelle verdipapirer kan gå inn i et bjørnemarked.

Selv om 20% er den vanlige terskelen, synker indekser og aksjer vanligvis mye mer enn det nivået over en lengre tidsperiode. Mens bjørnemarkeder generelt trender nedover, er det vanlig å se et par "avlastningsrally" under et bjørnemarked, noe som fører til et midlertidig pristilbakeslag.

Når verdipapirer finner bunnen i et bjørnemarked, har investorer en tendens til å begynne å kjøpe dem til rimeligere priser, noe som vanligvis markerer slutten på et bjørnemarked og starten på et oksemarked. I løpet av bjørnemarkedene synker nesten alle verdipapirer i det markedet til tross for at de rapporterer positive nyheter og prestasjoner på grunn av lav investortillit.

Gå tilbake til hele ordlisten vår.