Home » Ordliste » Børshandlet Fond (ETF)

Børshandlet Fond (ETF)

Et børshandlet fond (ETF) refererer til en kurv med verdipapirer som sporer en bestemt indeks. Akkurat som selskapers aksjer, kan ETF-er også handles på børser.

Børshandlede fond tilbys i nesten alle mulige aktivaklasser, inkludert tradisjonelle investeringer, aksjer, råvarer og valutaer, blant andre. Noen av de nyere ETF-ene lar også tradere shorte markedet, bruke innflytelse og unngå visse skatter.

Det finnes flere typer ETFer, inkludert indeks, rente, råvare, sektor og industri, utenlandske markeds-ETFer og andre. Indeks-ETFer er den vanligste typen som ble designet for å spore en bestemt markedsindeks som S&P 500 og Nasdaq Composite.

ETFer med fast inntekt er ment å spore ulike typer obligasjoner, inkludert amerikanske statsobligasjoner, bedriftsobligasjoner, kommunale obligasjoner og mer. Råvare-ETFer, som navnet antyder, sporer prisen på populære råvarer, inkludert gull, mais og olje. Sektor- og industri-ETF-er gir tilbud til tradere om eksponering mot en bestemt bransje som teknologi, helsevesen, eiendom og mer.

I likhet med aksjer kjøper og selger investorer også ETF-er på daglig basis i løpet av vanlige åpningstider. I tillegg har ETFer også sitt eget ticker-symbol, og prisdataene deres er lett tilgjengelige.

Imidlertid er det noen viktige forskjeller mellom ETFer og selskapsaksjer. For eksempel endres antallet utestående aksjer i et børsomsatt fond mye oftere ettersom nye aksjer og eksisterende aksjer regelmessig utstedes og innløses henholdsvis. Fordi ETFer hele tiden kan opprette og innløse aksjer, er markedsprisen deres alltid i tråd med deres underliggende eiendeler.

Gå tilbake til hele ordlisten vår.