Home » Ordliste » Indeks

Indeks

En indeks måler aksjemarkedsutviklingen til en kurv med eiendeler. De mest populære aksjemarkedsindeksene er S&P 500, teach-heavy Nasdaq, Dow Jones Industrial Average (DJIA), Russell 2000, FTSE 100 og Dax 30.

Indekser består vanligvis av eiendeler som tilhører en bestemt sektor av markedet. For eksempel blir Nasdaq-indeksen vanligvis sett på som en referanseindeks for aksjemarkedet som måler ytelsen til teknologisektoren.

Aksjemarkedsindeksen er også bygget for å fungere som et referanseindeks som investorer vurderer ytelsen til sine porteføljer mot. For eksempel måler mange fond eller selskaper resultatene sine opp mot årsresultatet til S&P 500-indeksen, som blir sett på som referanseindeksen for amerikanske aksjemarkeder. Dessuten har analytikere en tendens til å se på nøkkelindeksene og se hvordan investorer føler om helsen til økonomien og aksjemarkedet.

Viktigere, ikke alle aksjer har samme vekt innenfor den spesifikke indeksen. Som et resultat har aksjer med høyere vekting større innvirkning på indeksens ytelse enn de med lavere vekting.

Indekser representerer også et populært verktøy for å investere da de blir sett på som en passiv metode for inntektsstyring. Mange detaljinvestorer velger å investere i indekser og sparer tid, energi og krefter på å planlegge når de skal kjøpe og selge enkeltaksjer.

Gå tilbake til hele ordlisten vår.